Fantastični Francuz

Varane je 11 godina šutio o hendikepu, boli... i opet je sve u karijeri osvojio!

Raphael Varane
17.10.2024.
u 09:48

Francuski branič Raphael Varane iznenadio je svijet nogometa krajem rujna 2024. objavom da se povlači iz profesionalnog nogometa u dobi od 31 godine. Odluku je donio nakon što je pretrpio tešku ozljedu koljena, što je označilo kraj njegove uspješne karijere.

Zdravstveni problemi

Varane je otkrio da ga je ozljeda 11. srpnja natjerala na odluku o povlačenju:
"Kad sam se ozlijedio 11. srpnja, shvatio sam da je gotovo. Činjenica da je to bilo lijevo koljeno bio je znak. Moje lijevo koljeno moralo je kompenzirati desno još od 2013. godine i zahvaljujući njemu sam uspijevao pronaći balans. A kada ti lijevo koljeno kaže da mu je dosta nošenja tereta, moraš ga poslušati."

Većinu svoje karijere, Varane se borio s kroničnim problemima s desnim koljenom, ali o tome nije javno govorio. Otkrio je kako je naučio igrati i briljirati unatoč fizičkim ograničenjima:
"Ponekad sam si govorio: 'Kako bi tek bilo s dvije noge...' Zahvaljujući ovom problemu razvio sam svojevrsnu umjetnost. Godinama nisam uklizavao, čekao bih pravi trenutak za ulazak u duel. Desno koljeno je s vremenom postalo snažnije, ali manje pokretno, dok je lijevo preuzelo svu snagu."

Nova uloga

Varane je istaknuo da će ostati vezan uz nogomet, ali neće nastaviti igrati profesionalno. Svoju budućnost vidi u klubu Como, gdje će raditi u nekoj drugačijoj ulozi, iako detalji još nisu poznati. Prva ozljeda u Como dresu, na njegovom debiju u srpnju, bila je posljednji udarac koji ga je primorao da donese konačnu odluku o povlačenju.

Sjajna karijera

Tijekom karijere, Varane je ostvario impresivne rezultate. Za Francusku reprezentaciju odigrao je 93 utakmice od 2013. do 2022. godine, uključujući ključnu ulogu u osvajanju Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji te drugo mjesto četiri godine kasnije u Kataru.

Njegova klupska karijera započela je u Lensu (Ligue 1), prije nego što se s 19 godina pridružio Real Madridu. U 10 godina s Kraljevskim klubom, Varane je odigrao 360 utakmica i osvojio:

  • 3 naslova La Lige
  • 4 trofeja Lige prvaka

Godine 2021. pridružio se Manchester Unitedu, gdje je upisao 95 nastupa i pomogao klubu u osvajanju Liga kupa 2023. i FA kupa 2024.

Kraj Karijere i Naslijeđe

Ozljeda koljena u Serie A klubu Como bila je posljednji znak za Varanea da završi svoju nogometnu karijeru. Iako se povlači s terena, njegovo naslijeđe u svijetu nogometa ostaje neizbrisivo – bio je ključan igrač u osvajanju velikih trofeja i simbol beskompromisne borbe s ozljedama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije