Njemačka ministrica vanjskih poslova

Baerbock: Njemačka ne treba biti naivna u odnosima s Kinom

Annalena Baerbock
Armin Durgut/Pixsell
19.04.2023.
u 21:00

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock opisala je dijelove svog nedavnog putovanja u Kinu kao "više nego šokantne". Ministrica nije elaborirala detalje, ali komentar je dat nakon što je napomenula kako je Kina postala represivnija iznutra i agresivnija spolja, prenose agencije.

Baerbock je to izjavila u srijedu obraćajući se Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta.

Ona je rekla kako je Kina viđena kao trgovinski partner, konkurent i sustavni rival Nemačkoj, ali njen dojam je sada "da se aspekt sustavnih rivala sve više povećava".

Ona je također naglasila potrebu da se izbjegne ponavljanje prošlih grešaka, poput politike "promjene kroz trgovinu", za koju se Berlin ranije nadao da će postići političku tranziciju u autoritarnim režimima poput Rusije.

Berbock je također istaknula značaj Kine za Njemačku.

- Ne možemo zaobići Kinu - pojasnila je ona i dodala kako su ekonomski odnosi između dvije zemlje "dobri i važni".

Ne radi se o tome da se „odvojimo od Kine“, već o „minimiziranju rizika“.

Kina je najveći trgovinski partner Njemačke, s bilateralnom trgovinom koja je prošle godine iznosila skoro 300 milijardi eura (320 milijardi dolara).

Bilateralna suradnja treba se nastaviti, ali Njemačka "ne bi trebala biti naivna" i "ne treba ponoviti greške", rekla je Baerbock.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije