Američki predsjednik

Biden: Sveopći rat na Bliskom istoku moguć, ali nije neizbježan

Joe Biden
KEVIN LAMARQUE/REUTERS
25.09.2024.
u 20:36

"Sveopći rat je moguć, ali također mislim da postoji i šansa, još uvijek smo u igri glede rješenja koje iz temelja može promijeniti cijelu regiju", rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da je sveopći rat na Bliskom istoku moguć, ali da također postoji mogućnost rješenja izraelskog sukoba u Gazi s palestinskom sunitskom islamističkom skupinom Hamas i sukoba sa šijitskim islamističkim Hezbolahom, produženom rukom Irana.

"Sveopći rat je moguć, ali također mislim da postoji i šansa, još uvijek smo u igri glede rješenja koje iz temelja može promijeniti cijelu regiju", rekao je Biden u ABC-ovoj emisiji "The View".

Biden, koji se ovaj tjedan nalazi u New Yorku u povodu zasjedanja Opće skupštine UN-a, nastoji smanjiti napetosti u skoro jednogodišnjem ratu između Izraela i militanata Hamas u Pojasu Gaze koji prijeti da, kako piše Reuters, zahvati i Libanon.

Izrael je u srijedu proširio područje zračnih udara u Libanonu nakon što je oborio projektil kojeg je Hezbolah ispalio na sjedište Mosada u blizini Tel Aviva.

Američki predsjednik, koji slovi za dugogodišnjeg čvrstog saveznika Izraela, promiče dvodržavno rješenje izraelsko palestinskog sukoba, suprotno stavu premijera Benjamina Netanyahua za kojeg je to rješenje mrtvo.

"Ne slažem se s njegovim stajalištem. Rješenje s dvije države je potrebno. Mora se dogoditi" rekao je Biden.

Nakon što se osigura prekid vatre s Hezbolahom i Hamasom u Pojasu Gaze, možemo usmjeriti pažnju na Zapadnu obalu.

"Moguće je (to postići) i ulažem svu energiju da se to dogodi. Postoji želja za promjenom", rekao je Biden.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije