nisu uspjeli formirati vlast

Bugarska izlazi na sedme izbore od 2021. godine

05.08.2024.
u 15:05

Bugarska stranka Postoji takav narod (ITN) u ponedjeljak je vratila mandat za formiranje vlade predsjedniku Rumenu Radevu, nakon što nije uspjela formirati stabilnu koaliciju.

ITN je završio šesti na izborima 8. lipnja, sa samo 16 zastupnika u parlamentu koji ih broji 240. Stranka je 29. srpnja dobila mandat za sastavljanje vlade nakon što stranke GERB i Nastavljamo promjenu (PP) nisu uspjele formirati vlast. 

„Shvatili smo da nemamo zajedničke ciljeve, stoga vraćamo mandat”, rekao je čelnik ITN-a Toško Jordanov. 

Radev sad mora imenovati privremenog premijera te u narednim danima mora raspisati nove izbore, sedme od 2021. godine, koji se moraju održati unutar iduća dva mjeseca. 

„Spirala neriješenih izbora se nastavlja, a to ne stvara samo iritaciju, nego i pokreće niz destruktivnih procesa”, rekao je bugarski predsjednik. 

Bugarska je najsiromašnija zemlja Europske unije te jedna od najkorumpiranijih. Stabilnu vladu nema od 2020., kad su prosvjedi protiv korupcije s vlasti zbacili koaliciju predvođenu GERB-om, stranku desnog centra. 

Izbori u lipnju raspisani su nakon raspada koalicije GERB-a, većinom vladajuće stranke u zadnjih 15 godina, te stranke PP. 

GERB je na tim izborima dobio 68 zastupnika, a PP 39. Obje stranke su proeuropske i protržišne, no sklone unutarnjim borbama i osobnim rivalstvima. 

Bugarskoj je potreban period stabilne vlasti kako bi ubrzala priljev europskih sredstava. Sofija želi postati i članica eurozone i šengenskog prostora. 

Plan pridruživanja eurozoni već je dva puta odgođen zbog neuspjeha Sofije da ograniči inflaciju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije