KOPENHAGEN

Danski arheolozi iskopali 50 kostura Vikinga

28.09.2024.
u 16:22

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta tla koji su ih spriječili da se raspadnu

Iskopavanjem velikog grobnog mjesta iz vikinškog doba u Danskoj otkriveno je 50 neobično dobro očuvanih kostura za koje arheolozi očekuju da će pomoći u rasvjetljavanju života nordijskih naroda najpoznatijih po svojim pomorskim pothvatima u srednjem vijeku. Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta tla koji su ih spriječili da se raspadnu, kazao je Michael Borre Lundoe, voditelj iskapanja iz muzeja Odense.

"Uobičajeno kada iskopavamo vikinške grobove, bili bismo sretni da su u grobu ostala dva zuba pored grobnih priloga. Ali ovdje imamo potpuno očuvane kosture", rekao je Lundoe. "Kosturi su tako nevjerojatni. Tako su dobro očuvani, uz pet prstiju na rukama i nogama. A to otvara čitav niz novih mogućnosti za otkrića", rekao je. Rijetki artefakti kao što su noževi, stakleni biseri i broševi datirani između 850. i 970. godine također su pronađeni tijekom iskapanja, koje je počelo prije šest mjeseci. Lundoe je rekao da grobni darovi pokazuju da je većina ljudi bila dio male zajednice farmera, iako je žena višeg statusa bila pokopana sa srebrom ukrašenim nožem i komadom stakla što je bilo rijetko u Vikinško doba. Arheolozi su uzeli uzorke tla kako bi potražili pelud kako bi utvrdili u koje je godišnje doba osoba pokopana i koje je tkanine nosila.

Rendgenski snimak bloka zemlje s tog mjesta otkrio je ovalni broš, kultni komad nakita iz vikinškog doba povezan sa ženskom odjećom, prekriven drvom i ljudskim ostacima. Na poleđini drugog broša s ornamentima specifičnim za to razdoblje, mineralizirani tkani fragmenti tekstila dali su dokaz o vrsti haljine koja se nosila u Vikinško doba, rekli su arheolozi. Većina kostura izvađena je iz grobova i upakirana u kartonske kutije u muzeju da se osuše prije pregleda i konačnog čišćenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije