analiza Moody's

Dugotrajni rat mogao bi naškoditi rejtingu Izraela

napadi Izrael
Reuters/Pixsell
12.10.2023.
u 17:26

"Kreditni profil izraelske države bio je do sada otporan na terorističke napade i vojne akcije", naglasila je skupina analitičara tvrtke u bilješci.

Produljeni rat s Hamasom mogao bi naškoditi kreditnom rejtingu Izraela, upozorila je agencija Moody's neposredno uoči objave ocjene.

Neočekivani napad palestinske islamističke organizacije na Izrael prošlog vikenda bio je okidač za najgoru eskalaciju nasilja u proteklih 50 godina, otvorivši pitanja ne samo o humanitarnim posljedicama već i o šteti u gospodarstvu, piše Reuters.

Agencija Moody's trebala bi u petak po redovnom rasporedu objaviti ocjenu kreditne sposobnosti Izraela. U srijedu upozorili su da izgledi za eventualno sniženje važećeg rejtinga 'A1' ovise o tome kako će se rat razvijati.

"Kreditni profil izraelske države bio je do sada otporan na terorističke napade i vojne akcije", naglasila je skupina analitičara tvrtke u bilješci. "No, produljeni sukob koji bi trajno i značajno narušio gospodarsku aktivnost i političke odluke testirao bi tu otpornost", dodali su.

Moody'sovo upozorenje vremenski se poklopilo sa skokom troškova osiguranja od potencijalnih problema sa servisiranjem izraelskog državnog duga na najvišu razinu u gotovo deset godina.

Nijedna od tri vodeće rejting agencije, S&P Globala, Moody'sa i Fitcha, nije nikada do sada snizila rejting Izraela, napominje Reuters.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?