Teheran

Dva vojnika poginula u izraelskim napadima na Iran

26.10.2024.
u 12:00

Dva vojnika poginula su u subotu ujutro u izraelskim zračnim napadima na Iran, izvijestila je državna novinska agencija IRNA. "Vojska Islamske Republike Iran, u obrani sigurnosti Irana i zaštiti naroda i interesa Irana, žrtvovala je dva svoja borca ​​dok se suprotstavljala projektilima zločinačkog cionističkog režima", navodi se. Iran je u subotu izvijestio o "ograničenoj šteti" nakon zračnih napada na lokacije za proizvodnju projektila koje je izveo Izrael, koji je zaprijetio Islamskoj Republici da će je natjerati da "plati visoku cijenu" ako odgovori.

Izrael je u noći na subotu u tri vala zračnih udara, napao vojne lokacije u Iranu. Izraelska vojska je priopćila da su napadi bili usmjereni na strateške vojne lokacije, uključujući tvornice za proizvodnju dronova i balističkih raketa, kao i baterije protuzračne obrane. Iran "osuđuje" izraelske napade na svoj teritorij i "ima pravo i dužnost braniti se", priopćilo je u subotu iransko ministarstvo vanjskih poslova. "Iran smatra da ima pravo i dužnost braniti se od inozemnih agresija, na temelju urođenog prava na samoobranu sadržanog u članku 51. Povelje Ujedinjenih naroda", stoji u priopćenju iranske diplomacije. Na stranu Irana u osudi napada stali su Saudijska Arabija, Katar, Sirija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan i Irak.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je kako se čini da su izraelski udari na vojne lokacije u Iranu bili ciljani i proporcionalni odgovor na ranije napade Teherana, s malim rizikom od stradavanja civila. Dužnosnik je rekao da bi ovo trebao biti kraj izravne razmjene vatre između dviju zemalja, dodajući da SAD ima više izravnih i neizravnih kanala komunikacije s Iranom gdje je jasno iznio svoj stav. "Ako Iran odluči odgovoriti, mi smo u potpunosti spremni braniti Izrael i podržati Izrael i bit će posljedica ako Iran donese tu nesretnu odluku", rekao je dužnosnik. "Ali što se nas tiče, ova izravna razmjena, ovo bi trebao biti njezin kraj."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije