Istraživanje otkrilo

Evo koji gradovi svijeta su najprikladniji i najudobniji za život

Grenoble
Explore France
24.08.2024.
u 09:04

Dok europski gradovi dominiraju, jedan australski grad je također zaslužio mjesto na ovoj listi.

Globalni indeks gradova procijenio je destinacije u svijetu kako bi kreirali listu destinacija koje su najprikladnije za život na svijetu, a na prvom mjestu je Grenoble u Francuskoj.

Studija je uzela u obzir šest ključnih kriterija: očekivani životni vijek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreativne i kulturne pogodnosti, brzinu interneta i troškove stanovanja.

Dok europski gradovi dominiraju, jedan australski grad je također zaslužio mjesto na ovoj listi.

10. Nantes, živahan grad u zapadnoj Francuskoj, poznat je po svojoj bogatoj povijesti, kulturnim atrakcijama i dinamičnom urbanom životu. U Château des Ducs de Bretagne, koji je nekada bio rezidencija vojvoda od Bretagne, sada se nalazi Muzej povijesti. Nudi uvid u srednjovjekovnu prošlost grada i sadrži dobro očuvanu arhitekturu i izložbe, prenosi Klix.ba.

9. Gent, slikoviti grad u Belgiji, poznat je po svom srednjovjekovnom šarmu, živopisnoj kulturnoj sceni i prekrasnoj arhitekturi. To je ujedno i najprohodnija destinacija u zemlji. Slikovite gradske sporedne uličice savršene su za laganu šetnju. Povijesne građevine koje obrubljuju kanale prekrasno se odražavaju u vodi, nudeći i koničan pogled na povijesnu arhitekturu grada.

8. Zurich - Najveći švicarski grad poznat je po visokom kvalitetu života, prekrasnom okruženju i bogatoj kulturnoj sceni. Lokalno stanovništvo može uživati u šetnjama obalama jezera, u obilasku brodom ili se opustiti u jednom od parkova pored jezera.

7. Reykjavik - Glavni grad Islanda jedno je od najboljih mjesta za život na svijetu, a tu reputaciju uživa već neko vrijeme.

6. Luksemburg, glavni grad istoimene zemlje, poznat je po niskoj stopi kriminala i izuzetno čistim ulicama, što doprinosi visokom osjećaju sigurnosti i blagostanja za svoje stanovnike. Grad Luksemburg ima veoma efikasnu i razgranatu mrežu javnog prevoza. Nedavno uvođenje besplatnog javnog prevoza dodatno je poboljšalo dostupnost i udobnost za stanovnike.

5. Basel - Ovaj švicarski grad je visoko cijenjen zbog svoje pogodnosti za život, spajanja bogatog kulturnog krajolika s praktičnim, visokokvalitetnim životnim uvjetima. Basel pruža odlične zdravstvene usluge sa renomiranim medicinskim ustanovama.

4. Bergen u Norveškoj poznat je po svojim prekrasnim prirodnim pejzažima, uključujući fjordove, planine i obalne pejzaže. Grad nudi brojne aktivnosti na otvorenom, od planinarenja po okolnim planinama do jedrenja i vožnje kajakom. Grad je poznat po svojoj sigurnosti, čistoći i niskoj stopi kriminala.

3. Bern - Glavni grad Švicarske može se pohvaliti dobro očuvanim srednjovjekovnim starim gradom, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Šarmantne gradske ulice i povijesne zgrade doprinose njegovoj jedinstvenoj atmosferi. Bern je poznat po obilju zelenih površina, uključujući vrt ruža (Rosengarten) i botanički vrt Bern.

2. Canberra - Glavni grad Australije, poznat je po svojoj visokoj odgovornosti zbog jedinstvenog spoja prirodnih ljepota, modernih sadržaja i dobro planiranog urbanog dizajna. Canberra je poznata po svom visokom životnom standardu, sa čistim i sigurnim okruženjem, dobro održavanim javnim prostorima i efikasnim javnim uslugama.

1. Grenoble - Dragulj koji se nalazi u francuskim Alpama, može se pohvaliti kombinacijom prirodnih ljepota, živog kulturnog života i visokog kvaliteta života. Također je centar za znanstvena istraživanja i tehnološke inovacije, posebno u oblastima nanotehnologije i biotehnologije. Grenoble je posebno poznat po svojim inicijativama za biciklizam, uključujući opsežne biciklističke staze i usluge iznajmljivanja.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije