sastanak

Financijski čelnici G20 rade na postizanju kompromisa uoči američkih izbora

EPA
22.07.2024.
u 16:21

Ministri financija i čelnici centralnih banaka iz Grupe 20 (G20) ekonomskih sila sastaju se u ovom tjednu kako bi obnovili napore za postizanje konsenzusa o ekonomskoj politici uoči američkih izbora, a izbjegavat će raspravu o ratovima u Ukrajini i Gazi kako bi pokušali spriječiti njihovu dominaciju razgovorima.

Pregovarači iz G20 velikih svjetskih ekonomija usuglasili su se izostaviti raspravu o sukobima iz zajedničke izjave financijskih čelnika koji će se okupiti 25. i 26. srpnja u Rio de Janeiru, priopćili su brazilski diplomati prošlog tjedna.

Na sastanku istih ministara i čelnika centralnih banaka u Sao Paulu u veljači nije objavljena zajednička izjava, nakon što se Rusija i velike zapadne sile nisu uspjele dogovoriti oko toga kako opisati rat u Ukrajini i izraelsko granatiranje Gaze.

Novi pristup mogao bi pomoći da se fokus prebaci na ekonomsku suradnju u pitanjima kao što su klimatske promjene i siromaštvo. Dvojica dužnosnika brazilske vlade kazali su kako se domaćini također nadaju da će postići povećanje podrške predloženom globalnom porezu na superbogate koji je Brazil postavio kao prioritet svog predsjedanja G20.

Porastao je pritisak da se postigne napredak prije narednog sastanka o financijama u listopadu  – posljednjeg prije samita G20 koji će okupiti šefove država u studenome, mjesecu kada se održavaju američki izbori.

- Dolazimo u srpnju svjesni da moramo sklopiti poslove. Listopad će biti potpuno u sjeni američkih izbora - kazao je jedan od brazilskih dužnosnika koji je želio ostati anoniman kako bi mogao otvoreno govoriti.

Snažna podrška bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, koji je pozvao na golema smanjenja poreza za pojedince, mogla bi potkopati ideju o globalnom porezu na milijardere. Brazil još daje prednost zajedničkoj deklaraciji o međunarodnoj poreskoj suradnji tijekom svog predsjedanja G20.

Drugi brazilski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan kazao je da je porez "središnja tema u financijskom smjeru ove godine, bez obzira na američke izbore”, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije