EKSTREMNE VRUĆINE

Glavni tajnik UN-a upozorio nakon godine dana rekordnih temperatura: 'Klimatski pakao je pred nama'

suša
ELOISA LOPEZ/REUTERS
05.06.2024.
u 18:31

António Guterres upozorio je svjetske lidere da brzo preuzmu kontrolu nad klimatskom krizom ili će se suočiti s opasnim prekretnicama.

Planeta Zemlja  je upravo obilježila "šokantan" novi rekord, trpeći 12 uzastopnih mjeseci neviđene vrućine, prema novim podacima Copernicusa, službe za praćenje klime Europske unije. Svaki mjesec od lipnja 2023. do svibnja 2024. bio je najtopliji mjesec u povijesti, pokazali su podaci Copernicusa. Ova serija najtoplijih mjeseci "šokantna je, ali ne iznenađuje" s obzirom na klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem, rekao je Carlo Buontempo, direktor Copernicusa, koji je upozorio da gore još dolazi, piše CNN. 

Isti dan kada su objavljeni podaci, glavni tajnik UN-a António Guterres održao je strastveni govor u New Yorku o klimatskim promjenama, nazivajući fosilne tvrtke "kumovima klimatskog kaosa" i prvi put eksplicitno pozivajući sve zemlje da zabrane oglašavanje njihovih proizvoda. Guterres je upozorio svjetske lidere da brzo preuzmu kontrolu nad klimatskom krizom ili će se suočiti s opasnim prekretnicama.

Vijesti dolaze dok zapadni SAD doživljava svoj prvi toplinski val ovog ljeta s temperaturama koje se penju u troznamenkaste vrijednosti. No, neviđena vrućina već je ovog proljeća ostavila trag smrti i razaranja diljem planeta.

Također, Sjeverno more je tijekom 2023. godine bilo toplije nego bilo kada ranije otkad postoje mjerenja, objavila je biološka postaja na otoku Helgoland koju je ondje postavio Institut Alfred Wegener (AWI) smješten u njemačkoj luci Bremerhaven. Mjerenja pokazuju da je prosječna temperatura mora u 2023. bila nešto hladnija od 11,9 Celzijevih stupnjeva. To je najviša zabilježena temperatura od početka mjerenja i podataka Instituta koji datiraju iz 1962. godine. Visoke temperature posljedica su klimatskih promjena i mogle bi imati goleme posljedice za morski ekosustav, upozorili su stručnjaci.

Nedavna vrućina pruža "prozor u budućnost s ekstremnom vrućinom koja izaziva granice ljudske izdržljivosti", rekao je Ben Clarke, istraživač u Grantham institutu na Imperial College Londonu. "Važno je da ljudi razumiju da svaka desetinka stupnja zagrijavanja izlaže više ljudi opasnoj i potencijalno smrtonosnoj vrućini."

Guterres je također okrivio fosilne tvrtke za klimatsku krizu, nazivajući ih "kumovima klimatskog kaosa" koji zarađuju rekordne profite uz pomoć milijardi dolara subvencija financiranih od poreznih obveznika. Pozvao je sve zemlje da zabrane oglašavanje fosilnih goriva, slično zabrani oglašavanja proizvoda koji štete ljudskom zdravlju, poput duhana. "Klimatski pakao je pred nama, ne možemo prihvatiti budućnost u kojoj su bogati zaštićeni u klimatiziranim balonima, dok ostatak čovječanstva trpi smrtonosno vrijeme na neodrživim zemljištima," rekao je Guterres, piše CNN. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?