Brojni projekti

Gulenove škole zbog kvalitete obrazovanja bile cijenjene i u BiH, a onda ih je Erdogan krenuo zatvarati

Fethullah Gulen
Reuters/ PIXSELL
21.10.2024.
u 10:19

Veze Gulenovog pokreta u Bosni i Hercegovini osjetile su se i kroz humanitarne i kulturne projekte, gdje su se promovirale vrijednosti obrazovanja

Fethullah Gulen koji je preminuo u 83. godini i njegov pokret imali su značajan utjecaj u Bosni i Hercegovini, posebice kroz obrazovne institucije i nevladine organizacije koje su povezane s njegovim pokretom Hizmet. Gulenov pokret, poznat po promicanju obrazovanja, dijaloga i društvene odgovornosti, osnovao je niz škola i obrazovnih institucija u BiH, poput Bosna Sema obrazovnog sistema, koji uključuje osnovne škole, srednje škole i sveučilišta.

Škole povezane s Gulenovim pokretom uživale su dobar ugled u Bosni i Hercegovini zbog kvalitete obrazovanja, a mnogi roditelji su ih smatrali prestižnim institucijama. Međutim, nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, turske vlasti vršile su pritisak na vlade širom svijeta, uključujući i BiH, da zatvore institucije povezane s Gulenovim pokretom.

Turska vlada, predvođena Recepom Tayyipom Erdoganom, optužila je Gulenov pokret za organizaciju puča i zahtijevala je od BiH da poduzme korake protiv tih institucija. Nakon tog pritiska, Bosna Sema obrazovne institucije su 2018. godine preuzete od strane turske fondacije Maarif, koja je usko povezana s turskom vladom.

Veze Gulenovog pokreta u Bosni i Hercegovini osjetile su se i kroz humanitarne i kulturne projekte, gdje su se promovirale vrijednosti obrazovanja, međuvjerskog dijaloga i suradnje između zajednica. No, zbog političkih napetosti između Turske i Gulenovih pristaša, te veze su postale izvor političkog pritiska i promjena na terenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije