JERUZALEM/BEJRUT

Hezbolah gađa izraelske trupe na libanonskoj granici

09.10.2024.
u 08:06

Militanti Hezbolaha gađali su izraelske vojnike u blizini libanonskog pograničnog sela Labbouneha topničkim granatama i raketama u srijedu, priopćila je ta skupina dan nakon što je Izrael objavio da je ubio dvojicu nasljednika ubijenog vođe Hezbolaha. Sirene su se oglasile u sjevernom Izraelu u srijedu, priopćila je izraelska vojska, dodajući da su tri pripadnika izraelske vojske teško ozlijeđena u utorak i srijedu tijekom borbi u južnom Libanonu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da su u izraelskim zračnim napadima ubijena dva nasljednika ubijenog vođe Hezbolaha.

Netanyahu se obrato videosnimkom koju je objavio njegov ured nakon što je zamjenik čelnika Hezbolaha, koji je uznemiren nakon niza ubojstava viših zapovjednika u izraelskim zračnim napadima, ostavio otvorena vrata dogovorenom prekidu vatre. "Degradirali smo Hezbolahove sposobnosti. Uklonili smo tisuće terorista, uključujući samog (Hassana) Nasrallaha i Nasrallahovu zamjenu, i zamjenu zamjene", rekao je Netanyahu, ne imenujući posljednju dvojicu. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je Hashem Safieddine, čovjek za kojeg se očekivalo da naslijedi Nasrallaha, vjerojatno "eliminiran". Nije odmah bilo jasno na koga je Netanyahu mislio pod "zamjenom zamjene". Kasnije je izraelski vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao da je Izrael znao da je Safieddine bio u sjedištu Hezbolaha kada su ga borbeni zrakoplovi prošlog tjedna bombardirali i da se Safieddineov status "provjerava i kada bude poznat, obavijestit će se javnost".

Safieddine se nije nigdje pojavio od tog zračnog napada, dijela izraelske ofenzive koja je eskalirala nakon godišnjice graničnih sukoba s Hezbolahom. Ta je grupa najjače naoružana od iranskih posredničkih snaga na Bliskom istoku i djeluje kao podrška palestinskim militantima koji se bore protiv Izraela u Gazi. "Danas je Hezbolah slabiji nego što je to bio mnogo, mnogo godina", rekao je Netanyahu. Izraelska vojska priopćila je u utorak da je u teškim zračnim napadima na podzemna postrojenja Hezbolaha u južnom Libanonu tijekom prethodna 24 sata ubijeno najmanje 50 boraca, uključujući šest zapovjednika sektora i regionalnih dužnosnika. Pojačane regionalne napetosti koje je prije godinu dana potaknuo napad palestinske oružane skupine Hamas iz Gaze na južni Izrael eskalirale su posljednjih tjedana i zahvatile Libanon. Početkom listopada Iran, sponzor i Hezbolaha i Hamasa, ispalio je projektile na Izrael, a jučer je upozorio Izrael da ne napada niti jednu njegovu infrastrukturu, zbog straha od mogućeg izraelskog napada na naftne ili nuklearne lokacije. Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da će svaki napad na iransku infrastrukturu biti osvećen, dok je visoki iranski dužnosnik rekao zaljevskim državama da bi to bilo "neprihvatljivo" i da bi izazvalo odgovor ako dopuste da se njihov zračni prostor koristi protiv Irana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije