Kim Jong-un: Povećavamo nuklearni arsenal za borbu protiv SAD-a i njegovih saveznika

Kim Jong-Un
10.09.2024.
u 07:23

Sjevernokorejski lider je rekao da je "jaka vojna sila neophodna za suzbijanje prijetnji koje predstavljaju SAD i njegovi sljedbenici"

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da će njegova zemlja "eksponencijalno" povećati svoj nuklearni arsenal kako bi bila spremna za borbu protiv SAD-a i njegovih saveznika, izvijestili su državni mediji KCNA.

Kim je rekao da nacija mora pripremiti svoje "nuklearne sposobnosti i svoju spremnost da ih pravilno koristi u bilo kojem trenutku kako bi osigurala sigurnosna prava države", izvijestila je KCNA.

On je govorio na događaju povodom obilježavanja godišnjice utemeljenja zemlje. Dodao je da je "jaka vojna sila neophodna za suzbijanje prijetnji koje predstavljaju SAD i njegovi sljedbenici", prenosi AP.

Iako je izrekao slične prijetnje u prošlosti, stručnjaci vjeruju da će Kim vjerojatno izvesti provokativne testove oružja uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom, prenosi Index.hr.

Štoviše, prosvjedovao je protiv novih obrambenih smjernica između SAD-a i Južne Koreje koje su imale za cilj integrirati američko nuklearno oružje s južnokorejskim konvencionalnim kako bi se suprotstavilo Sjevernoj Koreji. Kim je sada okrivio svoj rastući arsenal oružja za ovaj razvoj događaja.

"Sjever je suočen s ozbiljnom prijetnjom zbog bezobzirnog širenja regionalnog vojnog bloka predvođenog SAD-om koji se sada razvija u nuklearni", rekao je.

Južna Koreja trebala bi danas održati sastanak obrane s članovima Zapovjedništva Ujedinjenih naroda (UNC). Multinacionalne vojne snage predvodi zapovjednik američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji.

Njemačka se posljednja pridružila snagama u Južnoj Koreji, u kolovozu. Snage pomažu u nadzoru jako utvrđene granice sa Sjeverom i predane su obrani Juga ako izbije rat.

Sjeverna Koreja, ljutita njemačkim ulaskom u snage, ranije je UNC nazvala "ilegalnom ratnom organizacijom".

Sjeverna Koreja je značajno pojačala svoj program nuklearnog oružja od 2022. sve većim brojem testiranja projektila.

Nekoliko analitičara vjeruje da dok Sjever još uvijek mora prevladati tehnološke prepreke kako bi došao do balističkih projektila dugog dometa koji mogu dosegnuti kopno SAD-a, on već posjeduje one koji mogu pogoditi ključne ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?