Animirani grafikon

Koja država ima najviše zaraženih po glavi stanovnika? Nije Italija, Kina, Španjolska...

04.04.2020.
u 14:18

Animirani grafikon prikazuje kako se razvijala pandemija koronavirusa ako se mjeri brojem slučajeva po glavi stanovnika. Po toj statistici, na prvom mjestu u svijetu je Luksemburg.

Grafikon prikazuje kako se centar epidemije izuzetnom brzinom kretao iz Azije na Zapad. U jednom trenutku je Kina bila na prvom mjestu, a sada je nema ni među 20 prvih država kada računamo broj zaraženih po glavi stanovnika, piše Faktor. 

Trenutno prvo mjesto drži Luksemburg, gdje je epidemija od 2.500 slučajeva privukla malo pčozornosti. 

Međutim, uzimajući u obzir da ta država ima 600.000 stanovnika, to znači kako je jedan od njih 240 zaražen koronavirusom.

Na drugom mjestu je Španjolska, zatim Švicarska, koja graniči s Italijom i u kojoj je registrirano 19.000 slučajeva među 8.5 milijuna stanovnika.

Animaciju je podijelio fizičar Robert Rohde iz Berkeley Eartha, istraživačkog instituta sa sjedištem u Kaliforniji.

Virus se prvo pojavio u Kini, a većinom je tamo ostao prvih nekoliko tjedana nakon što je otkriven. Kina je prije 21. veljače - prije šest tjedana - imala 98 posto slučajeva globalnog koronavirusa u svijetu. Kina je tjednima bila lider u broju zaraženih osoba po glavi stanovnika, unatoč ogromnom broju stanovnika, što znači kako je čak 70.000 slučajeva samo jedan na svakih 20.000 ljudi.

Krajem veljače, manja Južna Koreja "preskočila" je Kinu na popisu, nakon što je ova azijska zemlja postala jedno od nekoliko ključnih žarišta, zajedno sa sjevernom Italijom i Iranom. Dvije azijske zemlje s malim, ali gusto naseljenim stanovništvom - Bahrein i Singapur - također su se pojavile blizu vrha popisa u tom razdoblju. 

Italija je početkom ožujka prestigla Kinu, nakon što je postala prva europska zemlja koju su opustošili virusni napadi.

Stanovništvo Italije (60 milijuna) 23 puta je manja od one u Kini, što znači kako je čak nekoliko tisuća slučajeva u ovoj mediteranskoj zemlji bilo dovoljno da Italiju smjesti ispred Kine.

Kina je ubrzano skliznula na "ljestvici" sredinom ožujka kada je pandemija koronavirusa uzela maha u Europi.

Do 15. ožujka, iako je Kina još uvijek imala većinu svjetskih slučajeva, mnogi europski narodi, uključujući Njemačku, Francusku, Švedsku i Dansku, nagomilali su više slučajeva po glavi nego Kina. Azijska država je već za nekoliko dana potpuno nestala s prvih 20 na popisu po glavi stanovnika.

Kako se patogen proširio po Europi, Luksemburg je prešao u neželjeno prvo mjesti u ovoj statistici. Ta državica ima samo 600.000 stanovnika, ali gotovo 2.500 ljudi testiralo je kao pozitivno, što je ekvivalentno jednom od svakih 240 ljudi.

Za usporedbu, takva stopa značila bi oko 250.000 pozitivnih slučajeva u Velikoj Britaniji, ili više od 1,3 milijuna u Sjedinjenim Državama, te 14.700 u BiH.

Sjedinjene Države, koje imaju daleko veći broj stanovnika od bilo koje europske zemlje, imaju niži postotak zaraze po glavi u odnosu na zemlje poput Italije ili Njemačke. Unatoč tome, SAD se posljednjih dana popeo među prvig 20, ispred Irana koji je nekad bio jedan od glavnih epicentra krize.

Od 1. travnja, popis je većinom europski, a odražava činjenicu da je kontinent postao glavno "uzgajalište" pandemije. Izrael, Sjedinjene Države, Iran i Bahrein bile su prve neeuropske zemlje prvih 20 ovog mjeseca.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?