četvorodnevni posjet

Kralj Charles uskoro u posjetu Keniji, priznaje 'bolne aspekte' kolonijalne prošlosti

kralj Charles III
REUTERS/PIXELL
11.10.2023.
u 19:24

Britanski kralj Charles i njegova supruga Camilla otputovat će u četvorodnevni državni poset Keniji krajem ovog mjeseca gdje će priznati "bolne aspekte" njene kolonijalne prošlosti, priopćila Buckinghamska palača.

Bit će to treće putovanje kraljevske obitelji u inozemstvu otkako je Charles postao kralj nakon smrti njegove majke kraljice Elizabeth u rujnu prošle godine, i njihovo prvo putovanje u zemlju članicu Commonwealtha, dobrovoljnom udruženju na čijem je čelu.

Odredište je posebno simbolično za Charlesa jer je njegova pokojna majka bila u Keniji na kraljevskoj turneji sa suprugom, princom Filipom, u 1952. godini kada je postala kraljica nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI. Dolazi i kada ta istočnoafrička zemlja slavi 60 godina neovisnosti od Britanije.

Logistika, međutim, znači da Charles neće moći posjetiti hotel Treetops u kojem je boravila njegova majka kada joj je muž priopćio vijest da je postala monarh.

Tijekom putovanja, koje će trajati od 31. listopada do 3. studenoga, Charles će održati sastanak s predsjednikom Williamom Rutom, prisustvovati državnom banketu i čuti o tome kako dvije zemlje zajednički rade na pitanjima kao što su obrana i klimatske promjene, priopćio je Chris Fitzgerald, zamjenik kraljevog privatnog tajnika.

Charlesov posjet Keniji, četvrti službeni posjet afričkoj državi, dolazi nakon što je kraljevski par otputovao u Njemačku u ožujku i Francusku prošlog mjeseca, i obje posjete smatraju se uspješnim diplomatskim putovanjima.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije