međunarodna trežišta

Ljetna sezona putovanja podigla cijene nafte prema 86 dolara

nafta
ilustracija
01.07.2024.
u 19:01

"Pokazatelji potražnje izgledaju solidno, posebno na najvažnijem, američkom tržištu, i svjedočimo jasnim naznakama razdoblja visoke potražnje koje bi trebalo potrajati do kraja kolovoza", napisali su u bilješci analitičari JPMorgana.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da je među trgovcima prevladao optimizam zbog početka ljetne sezone putovanja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 69 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 85,69 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 82,13 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježio je prošli tjedan početak ljetne sezone putovanja u SAD-u. Trgovci očekuju tradicionalni skok potražnje i američka investicijska banka Goldman Sachs procjenjuje da bi tržište u trećem tromjesečju trebalo biti u manjku od 1,3 milijuna barela dnevno. 

Optimizam je podržala i informacija američkog ministarstva energetike da je potražnja za glavnim naftnim proizvodima u travnju dosegnula najvišu razinu od početka godine.

"Pokazatelji potražnje izgledaju solidno, posebno na najvažnijem, američkom tržištu, i svjedočimo jasnim naznakama razdoblja visoke potražnje koje bi trebalo potrajati do kraja kolovoza", napisali su u bilješci analitičari JPMorgana.

Potporu cijenama pružaju i nagađanja da bi američka središnja banka ipak mogla sniziti troškove zaduživanja do kraja godine i izbori u Europi i SAD-u, zasjenivši eskalaciju napetosti u odnosima Izraela i libanonskog Hezbollaha. 

"Očekuju se pojačana kolebanja na financijskim tržištima u ovom tjednu. U Europi i Velikoj Britaniji glavna su tema izbori, a u SAD-u bojazni da predsjednik Biden nije sposoban obnašati dužnost, a posebno da ne može ići po još jedan mandat", je analitičarka Ashley Kelty iz Panmure Gordona.

Trgovci se pripremaju i za sezonu uragana na Atlantiku koja je počela u nedjelju najavom oluje Beryl i prijeti poremećajima proizvodnji nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 54 centa, na 86,59 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?