poriče optužbe

Marine Le Pen na suđenju zbog sumnje na pronevjeru europskih sredstava

Marine Le Pen
BENOIT TESSIER/REUTERS
30.09.2024.
u 09:25

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Europskom parlamentu

Suđenje Marine Le Pen i drugim francuskim desničarima pod optužbama za nezakonito uzimanje financijskih sredstava za lažne djelatnike u Europskom parlamentu, počinje u ponedjeljak na pariškom sudu.

Osim dugogodišnje čelnice Nacionalnog okupljanja Le Pen, njen otac i osnivač stranke Jean-Marie Le Pen je također jedan od 28 optuženih za pronevjeru sredstava.

Marine Le Pen od početka poriče optužbe za pronevjeru koje se odnose na razdoblje između 2004. i 2016., a tiču se Nacionalnog okupljanja i bivših izabranih dužnosnika i asistenata.

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Prema navodima tužiteljstva, Le Pen i njeni kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namijenjen za plaćanje asistenata zastupnicima u Europskom parlamentu za plaćanje osoba koje su obavljale poslove za stranku u Francuskoj.

Slučaj navodno uključuje svotu od gotovo sedam milijuna eura. Le Pen je Europskom parlamentu prije godinu dana vratila 330.000 eura. Međutim, njena stranka je naglasila da to nije bilo priznanje prekršaja.

Afera godinama opterećuje Le Pen i njenu stranku. Budu li proglašeni krivima, optuženima prijete velike novčane kazne ili do 10 godina zatvora.

Također, budu li osuđeni, optuženima bi se moglo zabraniti obnašanje javne dužnosti na pet godina, što bi moglo spriječiti kandidaturu Le Pen na idućim predsjedničkim izborima 2027.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije