zabrinutosti uoči mogućeg reizbora Trumpa

MMF upozorava svijet da izbjegava globalni trgovinski rat: 'Ovo neće biti posljednja kriza'

MMF
24.10.2024.
u 08:59

Tramp je prošle nedjelje rekao da je "carina najljepša riječ u rječniku", a globalna tržišta i ministri financija sada počinju ozbiljno shvaćati mogućnost da on provede te ideje

Svjetska ekonomija mogla bi se smanjiti za veličinu udružene francuske i njemačke ekonomije ako dođe do trgovinskog rata između najvećih svjetskih ekonomija, potvrdio je Međunarodni monetarni fond (MMF) za BBC. Do toga dolazi zbog povećane zabrinutosti uoči mogućeg reizbora Donalda Trumpa u SAD-u.

Trump kaže da planira uvesti univerzalni porez ili carinu do 20 posto na sav uvoz u SAD, dok Europska unija već planira odmazdu ako Washington uvede novi namet. 

Tramp je prošle nedjelje rekao da je "carina najljepša riječ u rječniku", a globalna tržišta i ministri financija sada počinju ozbiljno shvaćati mogućnost da on provede te ideje. Zamjenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinath rekla je da Fond još ne može procijeniti specifičnosti Trumpovih trgovinskih planova, ali misli da "ako imate neko vrlo ozbiljno razdvajanje i široku upotrebu carina, mogli biste završiti s gubitkom svjetskog BDP-a do sedam posto".

Gopinath je također rekla da se carine vrijedne stotine milijardi dolara "veoma razlikuju od svijeta u kojem smo živjeli u protekla dva do tri desetljeća". Zamjenica šefa MMF-a rekla je da je jedna od glavnih poruka Fonda na njegovim godišnjim sastancima bila upozorenje na rastuću razinu globalnog javnog duga.

Gopinath je dodala koko je sadašnji period stabilnog ekonomskog rasta bio "trenutak za obnovu fiskalnih rezervi" jer "ovo neće biti posljednja kriza". Istaknula je da je potrebno "gledati vedriju stranu" s otpornom svjetskom ekonomijom nakon "nekih vrlo teških udaraca".
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije