pokušaj terorističkog napada

Napadač iz Münchena je Austrijanac podrijetlom iz BiH: Od ranije poznat njemačkoj policiji

06.09.2024.
u 15:58

Njemački istražni organi smatraju da je pucnjava u blizini izraelskog konzulata u Münchenu bila pokušaj terorističkog napada od strane napadača koji je ubijen. Prema trenutnim spoznajama, napad se povezuje s izraelskom diplomatskom institucijom, objavilo je Glavno tužiteljstvo u Münchenu.

Prema rezultatima istrage, napadač je stigao iz Austrije, a tamošnje vlasti su ga sumnjičile za islamističke aktivnosti. Ministarstvo unutarnjih poslova u Beču potvrdilo je izvješća medija WDR, NDR i Süddeutsche Zeitunga.

Prema tim izvještajima, 18-godišnjak je 2023. godine bio prijavljen zbog sumnje na članstvo u terorističkoj organizaciji, te su tada pokrenute istrage. Prema podacima austrijske policije, protiv njega je izrečena zabrana posjedovanja oružja, koja bi trebala ostati na snazi do početka 2028. godine.

Na videozapisu s mobilnog telefona, koji se ubrzo nakon zločina pojavio na internetu, vidi se mladić kako rukuje puškom s bajonetom, sličnom onima koje su korištene u Prvom svjetskom ratu.

Nije bio poznat vlastima u Njemačkoj
Prema austrijskoj novinskoj agenciji APA, mladić nije bio označen kao osoba visokog sigurnosnog rizika. Međutim, na njegovom telefonu pronađeni su podaci i video igre koje ukazuju na povezanost s islamističko-terorističkom ideologijom. Tužiteljstvo u Salzburgu obustavilo je istragu protiv njega u travnju 2023., kako je priopćila policija u Salzburgu. Razlog za obustavu nije naveden, ali je rečeno da "18-godišnjak od tada više nije bio u evidenciji policije".

Prema informacijama WDR-a, NDR-a i Süddeutsche Zeitunga, njemačkim sigurnosnim službama do sada nije bio poznat kao radikalni islamist.

Istraga pod vodstvom Središnjeg ureda za borbu protiv ekstremizma i terorizma u Njemačkoj sada se fokusira na otkrivanje pravog motiva napadača, koji je, nakon teškog ranjavanja u pucnjavi, preminuo na licu mjesta.

Prema informacijama WDR-a, NDR-a i Süddeutsche Zeitunga, radi se o Emrahu I., rođenom 2006. godine u Austriji, čije posljednje prebivalište je bilo u Neumarktu u Salzburškoj oblasti. Navodi se da potiče iz obitelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

U školi je navodno bio poznat kao strogo religiozan musliman, imao je sukobe s kolegama iz razreda i ispoljavao nasilne fantazije. Tokom pretrage kuće, prema istraživanjima, Okružni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (LVT) u Salzburgu pronašao je materijal koji sugerira da je gajio džihadistička uvjerenja. Očigledno je bio pristalica sirijske terorističke grupe Jabhat al-Nusra.

Prema informacijama SWR-a i ARD-a, austrijske sigurnosne službe istraživale su 18-godišnjaka zbog sumnje da je širio propagandu za islamistički teroristički savez u Siriji (HST). Navodi se da obitelj 18-godišnjaka potiče iz tuzlanske regije u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Austrija je, prema riječima ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera, pojačala svoje sigurnosne mjere. Državna služba za zaštitu ustavnog poretka (DSN) zbog toga je stupila u kontakt s izraelskim veleposlanstvom i izraelskom kulturnom zajednicom. Također, kako je rekao Karner, austrijske sigurnosne službe su u intenzivnoj komunikaciji s njemačkim kolegama.

Njemačke sigurnosne službe već neko vrijeme upozoravaju da posebno ratna zbivanja u Gazi pogoršavaju raspoloženje među europskim islamistima te da bi pojedinci mogli biti motivirani da počine ozbiljna nasilna djela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije