Kotromanović:

"Nevjerojatno mi je da Sjeverna Koreja pošalje svojih 10-15.000 vojnika u rat u Ukrajini, ali..."

Sjeverna Koreja
reuters
19.10.2024.
u 20:26

To su radnici za ruske tvornice kako bi nadomjestili Ruse ubijene u ratu i ljudstvo za rusku vojsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedavnom obraćanju parlamentu da je Sjeverna Koreja de facto postala sudionik rata u Ukrajini na strani Rusije. Zelenski je izjavio da su ukrajinske obavještajne službe potvrdile kako Pjongjang opskrbljuje Rusiju oružjem i ljudstvom, uključujući radnike i vojnike.

"To su radnici za ruske tvornice kako bi nadomjestili Ruse ubijene u ratu i ljudstvo za rusku vojsku. Ovo predstavlja sudjelovanje druge zemlje u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije", rekao je Zelenski.

S druge strane, Kremlj je odbacio optužbe kao "lažne vijesti", tvrdeći da Sjeverna Koreja ne šalje državljane u pomoć Rusiji.

Jačanje vojnih veza Rusije i Sjeverne Koreje

Iako i Moskva i Pjongjang poriču kupoprodaju oružja, najavili su jačanje vojnih veza koje bi mogle uključivati zajedničke vojne vježbe. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha upozorio je da saveznici Kijeva moraju čvrsto odgovoriti na ove aktivnosti, uključujući uvođenje novih sankcija i daljnju izolaciju Pjongjanga.

"Ovo predstavlja veliku prijetnju daljnjoj eskalaciji. Približavamo se novim fazama i stvarnostima rata", rekao je Sibiha na tiskovnoj konferenciji u Odesi.

Obuka sjevernokorejskih vojnika u Rusiji

Bivši hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, komentirajući situaciju za Večernji list, istaknuo je da ukrajinske obavještajne službe bilježe informacije o obuci desetaka tisuća vojnika iz Sjeverne Koreje na istoku Rusije, u blizini Kurska. Prema njegovim riječima, sjevernokorejski vojnici bi mogli biti raspoređeni na bojišnici.

"Znamo da su Sjeverna Koreja i Rusija potpisale vojni sporazum te da si u kontinuitetu pomažu. Sjeverna Koreja je već isporučila niz različitih vrsta streljiva Rusiji", podsjetio je Kotromanović. Ipak, izrazio je sumnju da će Pjongjang poslati 10.000 do 15.000 vojnika na prvu crtu bojišnice.

"Kim Jong-un vodi jedan nepredvidiv sustav, i iako bi to bio presedan, ništa ne bi iznenadilo", dodao je Kotromanović, napominjući da bi takav potez značio izravno uključivanje Sjeverne Koreje u rat, što dosad nije viđeno.

Zelenski i NATO u nesuglasju oko plana za pobjedu

Kotromanović je također komentirao "plan pobjede" koji je iznio Zelenski, istaknuvši razlike u stavovima između ukrajinskog predsjednika i čelnika NATO-a Marka Ruttea. "Vidjeli smo da se glavni tajnik NATO-a u mnogočemu ne slaže s njegovim planom za pobjedu", kazao je Kotromanović u razgovoru za Večernji TV.

Situacija između Rusije, Ukrajine i Sjeverne Koreje nastavlja izazivati zabrinutost međunarodne zajednice, jer jačanje suradnje Moskve i Pjongjanga predstavlja potencijal za daljnju eskalaciju sukoba.

Također, upozorio je da trenutne poteškoće ukrajinske vojske zahtijevaju drugačiji pristup. "Ne znam kako bi u budućnosti onda uopće izgledali Europa i svijet. Naravno, to su pozicije Zelenskog, ali mislim da samo jedna osoba u ovome trenutku može zaustaviti rat, a to je diktator Vladimir Putin. Jednostavno, nema druge osobe na svijetu koja može zaustaviti rat. On je taj koji je krenuo s agresijom i on je taj koju je, s obzirom na snagu Rusije i sposobnosti koje imaju, može zaustaviti", kaže Kotromanović. "Međutim, to mu nije interes. Oni žele ostvariti neke svoje ciljeve i mi ćemo vjerojatno i dalje nastaviti gledati ovaj sukob koji traje već skoro više od dvije godine", nastavio je. Što je Kotromanović još kazao o ratu u Ukrajini, pogledajte u videu Večernji TV-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije