provedeno istraživanje

Otkriveno u kojim zemljama Europe je najbolje ulagati u nekretnine

nekretnine
ilustracija
11.10.2024.
u 21:29

Litva i Mađarska su među najboljim zemljama za ulaganje u nekretnine, dok su Belgija i Francuska rangirane među najgorima, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke za preseljenje 1st Move International

Istraživanje britanske tvrtke 1st Move International otkrilo je koje su to zemlje najbolje za ulaganja u nekretnine. Njihova je analiza je pokazala da su to zemlje u srednjoj i istočnoj Europi. Provodeći istraživanje u obzir su uzeli ključne elemente ulaganja u nekretnine u europskim zemljama, uključujući stope poreza na imovinu, porez na dohodak od najma i bruto dohodak od najma.

Prema tim je kriterijima Litva najbolji izbor. Najnoviji podaci Global Property Guidea pokazuju kako je prosječan prinos od najma u glavnom gradu Litve Vilniusu 5,65 posto. Podaci OECD-a pokazuju kako su cijene od najma porasle za 170 posto u odnosu na one iz 2015. godine. Porez na dohodak od najma je umjerenih 15 posto, a strancima nije zabranjena kupnja nekretnina.

Cijene nekretnina skočile su za više od deset posto u drugom tromjesečju 2024. godine u usporedbi s prethodnom godinom, prema Eurostatu. Taj će se trend vjerojatno nastaviti, osiguravajući dobar povrat ulaganja, piše Euronews.

Drugi najbolji izbor za ulagače je Estonija. Strancima je tamo također dozvoljeno kupovati nekretnine u gradu. Trošak kupnje, uključujući poreze, smatra se niskim, oko 1,3 posto. U međuvremenu, cijene najma su relativno visoke, s godišnjim bruto prinosom od najma od oko 4,5 posto i porezom na dohodak od najma od 20 posto. S cijenama nekretnina koje su u ovoj godini do lipnja porasle za 6,7 posto, vrijednost ulaganja mogla bi se dodatno povećati, prenosi Forbes.

Rumunjska je na trećem mjestu u ovom izvješću. Njezina su prednost relativno jeftini dodatni troškovi kupnje, vrlo niska prosječna stopa poreza na dohodak od najma od deset posto i relativno visok bruto prinos od najma od 6,46 posto godišnje.

Irska obećava visoke prinose, uglavnom zbog visokih cijena najma, no povišeni porezi loše se odražavaju na godišnji neto prihod. Zemlja se suočava sa stambenom krizom jer se ne gradi dovoljno domova za rastuću populaciju, dok cijene i dalje rastu.

Prema izvješću, dobre su prilike za ulaganje u nekretnine u zemljama srednje i istočne Europe kao što su Mađarska, Slovenija i Poljska, gdje su najamnine visoke, a porezi umjereni.

U odnosu na lipanj prošle godine, cijene nekretnina u Poljskoj porasle su za 17,7 posto, u Mađarskoj za 9,8 posto, a u Sloveniji za 6,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među deset europskih zemalja gdje je najisplativije uložiti u nekretnine našla se i susjedna Hrvatska. Rangirana je deveta između Bugarske i Slovenije. Godišnji prinos od najma 4,78 posto čak je nešto i veći od bugarskog koji iznosi 4,65 posto, no prosječni porez na dohodak od najma u Hrvatskoj je viši, iznosi 12 posto. U Bugarskoj je on na razini 10 posto, dok je u Sloveniji daleko viših 25 posto. U ovom je istraživanju ukupna ocjena isplativosti ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj 6,2. Najisplativija Litva ima skor od 7,1.

Najnepovoljnije zemlje za ulaganje 

U međuvremenu, najgore zemlje za razmatranje ulaganja u nekretnine prema ovom izvješću su Belgija, a odmah iza nje slijede Francuska i Grčka.

Belgija ima jedan od najviših transakcijskih troškova u Europi, a porez na dohodak od najma može lako doseći 50 posto. Prosječni prinos je oko 4,2 posto, ali u Bruxellesu može biti i veći. Cijene nekretnina porasle su za 3,4 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine.

Francuska se prema ovim kriterijima svrstala kao druga najlošija zemlja za ulaganje u nekretnine. Porezi i troškovi kupnje i najma relativno su visoki. Na primjer, prosječna stopa poreza na prihod od najma ulagača u nekretnine je 18,28 posto. Godišnji bruto prinos od najma je oko 4,5 posto. Prema Eurostatu, francuske cijene nekretnina zapravo su pale za 4,6 posto ove godine.

Grčka se našla na trećem mjestu na popisu najgorih zemalja za ulaganje u nekretnine, zbog visokih troškova kupnje i povišenih razina poreza na dohodak s prosječnim stopama poreza na dohodak od najma iznad 33 posto, navodi se u izvješću.

Što kaže Google

Izvješće je ispitalo koje su zemlje najpopularnije na temelju pretraživanja na Googleu i otkrilo da su Španjolska i Portugal glavne destinacije gdje se razmatra kupovina nekretnine.

Globalna pretraživanja za kupnju nekretnina u Španjolskoj dosegla su brojku od 279 tisuća u posljednjih godinu dana. Država nudi nerezidentne porezne olakšice stranim ulagačima, standardnu ​​stopu od 19 posto za građane Europske unije ili 24 posto za državljane trećih zemalja na oporezivi dohodak (poput iznajmljivanja nekretnine) u Španjolskoj.

Utvrđeno je da je druga najpretraživanija zemlja Portugal s više od 270.000 pretraživanja. Stranci mogu kupiti nekretninu pod istim uvjetima kao i domaći.

Međutim, popularnost ovih dviju zemalja rezultirala je kroničnim nedostatkom pristupačnih stanova za lokalno stanovništvo. Nominalne cijene stanova u Portugalu su od 2015. godine porasle za gotovo 70 posto, pokazuju podaci OECD-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije