DOMOLJUBNI MANIFEST

Pao dogovor između tri moćne europske stranke: Cilj im je pohod na Europski parlament

Viktor Orban
JOHANNA GERON/REUTERS
30.06.2024.
u 18:00

“Danas stvaramo političku grupaciju koja će, po mom mišljenju, imati sjajan početak i vrlo brzo će postati najveća skupina europske desnice, rekao je Orban.

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) Herberta Kickla, Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana i populistička češka stranka ANO koju vodi bivši češki premijer Andrej Babiš formiraju novi savez u Europskom parlamentu, objavili su u nedjelju gotovo svi austrijski mediji, pozivajući se na zajedničko Press -  pojašnjenje navedene “trojke” dano nakon današnjeg sastanka, u jednom od bečkih hotela.

Nisu odgovarali na pitanja, ali je FPÖ rekao da će uskoro biti održana konferencija za novinare u Bruxellesu ili Strasbourgu s drugim strankama koje će se pridružiti savezu. Domaćin sastanka bio je kontroverzni austrijski desničar Kickl, čiji je FPÖ na nedavnim europskim izborima u Austriji bio izborni pobjednik i sa samo 0,9 postotnih bodova potisnuo kancerarove “narodnjake” (ÖVP) na drugo mjesto.

“Danas je povijesni dan jer danas ulazimo u novu eru europske politike”, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl u obraćanju medijima, u nazočnosti Babiša i Orbana. “Ovaj Domoljubni savez uskoro bi trebao dobiti i daljnje članice na europskoj razini”, naglasio je Kickl, predstavivši novi Savez u EU kao “noseću raketu”.

I Orban je najavio da će  nova Frakcija u Europskom parlamentu biti “poput rakete”, te uskoro postati “najjače desno usmjereno Udruženje” europske politike, izvještava austrijski radio i televizija ORF. “Danas stvaramo političku grupaciju koja će, po mom mišljenju, imati sjajan početak i vrlo brzo će postati najveća skupina europske desnice, rekao je Orban.  

Mediji navode kako su Orbanovi apetiti usmjereni najvećoj desnoj frakciji EKR (Europski konzervativci i reformatori), koja je s 83 mandatata treća najjača stranka u Europskom parlamentu. Odmah iza konzervativaca Europske Pučke stranke (EPP) i socijaldemokrata. Bivši češki premijer Babiš rekao je da će se nova skupina zvati “Domoljubi za Europu”. A da će joj ciljevi biti: “obrana suvereniteta zemalja, borba protiv ilegalne migracije i revizija Green Deala”. Ono što su sva trojica naveli bila je borba protiv ilegalne imigracije, koja je dugo bila njihov glavni prioritet, kao i manje “diktata” iz Bruxellesa, te prijenos više ovlasti s Bruxellesa na države članice EU-a.

Kako izvještavaju austrijski mediji, okupljenim desničarima i njihovim strankama treba još najmanje četiri stranke da bi osnovali novi Savez u EU. Naime, za službeno osnivanje  nove političke skupine odnosno frakcije, potrebne su stranke iz najmanje četvrtine zemalja članica Europske unije. 

Uz napomenu, da u slučaju da im to pođe za rukom, taj bi njihov potez, čija je osnova danas u Beču potpisan Domoljubni manifest o međusobnoj suradnji, mogao podijeliti nacionalističke snage u Europskom parlamentu. Ono čime se mediji u nastavku bave je pitanje kako će na današnji potez Kickla, Orbana i Babiša reagirati RN, Lega & Co.

Dok je austrijski krajnje desni FPÖ dio političke skupine Identitet i demokracija (ID) zajedno sa strankom Nacionalno okupljanje Marine Le Pen u Francuskoj, mađarski Fidesz nije dio većih grupacija otkako se 2021. razišao s Europskom pučkom strankom (EPP). A što se tiče češke stranke ANO, ona nije dio političke skupine.

Prevagu bi, barem prema ocijeni medija”, trebali donijeti 30 mandatara stranke Rassemblement National (RN), francuskih krajnje desnih populista Marine Le Pen. Uz konstataciju, kako su nacionalističko populističke stranke na  nedavnim izborima za Europski parlament, iskoristile zabrinutost biračkog tijela zbog stalnih poskupljenja, migracije i troškova zelene tranzicije, te neki izbornim pobjedama, a neki dobivenim mandatima, nastoje sada ostvariti što je moguće veći utjecaj na politiku EU-a.

Austrijski krajnji desničari (FPÖ), već su u snažnom pohodu na vlast, uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 29. rujna u Austriji. Prema domaćim anketama u jasnoj su prednosti s trenutačno 27 posto naklonosti biračkog tijela. Za njima kaskaju “narodnjaci” (24 posto) i socijaldemokrati (22 posto), prema anketi objavljenoj u oe24.

Kod Orbana situacija nije baš tako ružičasta. On se u Mađarskoj suočava s rastućom prijetnjom od nove oporbene stranke Tisza, koja je ovog mjeseca najavila da će se pridružiti EPP-u u Europskom parlamentu. Unatoč svemu tome Orban je pun optimizma, što se vidi i iz njegove izjave date uoči bečkog sastanka. “U nedjelju će se odigrati ključni događaji. Trebali bi držati oči uprte prema Parizu i Beču”. Jučer je napravljen i veliki korak ka promjenama u Americi. Ako sve bude po planu i, ako nam Bog pomogne, do kraja godine će domoljubi biti većina u cijelom zapadnom svijetu”, poručio je Orban.

Da podsjetimo; Mađarska od sutra predsjeda Vijećem EU-a.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije