hrvatski premijer

Plenković iseljenicima poručio: Hrvatska vas treba

Andrej Plenković
Davorin Visnjic/PIXSELL
26.09.2024.
u 20:49

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s izaslanstvom je u obilasku hrvatskih iseljenika u Kaliforniji.

- Završio je sastanak predsjednika Vlade s gradonačelnicom Los Angelesa Karen Bass, koja je Demokratkinja, a raspolaže s proračunom od 12 milijardi dolara. I njoj i drugim sugovornicima u Kaliforniji, Plenković predstavlja postignuća i planove svoje Vlade. Govori o tome, gdje je Hrvatska danas, javlja HRT.

Los Angeles ima jedno od najdinamičnijih gospodarstava na svijetu, prednjači u industriji visoke tehnologije i kreativne ekonomije.

Plenković kasnije odlazi u NASU, gdje će ga dočekati hrvatski znanstvenici.

Glavna poruka Andreja Plenkovića u Los Angelesu je poruka hrvatskim iseljenicima - da su hrvatskoj važni i da ih Hrvatska treba. 

- San Pedro je jedna od 88 općina Los Angelesa, grada koja ima stanovnika otprilike kao i Hrvatska. San Pedro ima veliku međunarodnu teretnu luku, ima uspješnu ribarsku industriju, ali i brojne druge uspješne grane gospodarstva. Ima i mediteransku klimu, vrlo sličnu onoj u Dalmaciji, i to je vjerojatno razlog zašto ovdje živi najveći broj Hrvata u Kaliforniji, rekla je ranije HRT-ova novinarka Branka Slavica. 

Plenković je posjetio dva iseljenička kluba - Hrvatsko-američki klub i Dalmatinsko-američki klub.

Govorio je tome gdje je Hrvatska danas, što su daljne ambicije njegove vlade i zašto je važna povezanost između iseljeništva i Hrvatske.

- Hvala vam svima na izdvojenom vremenu i na vašem trudu, i angažmanu, i svemu što ste učinili zajedno sa vašim obiteljima za Ameriku, i svemu onome što radite za Hrvatsku, poručio je premijer Plenković.
Premijer je Dalmatinsko-američkom klubu čestitao na gotovo sto godina postojanja i zaključio da je hrvatska zajednica veoma dobro integrirana u američko društvo.

Vidim vas kao lojalne i uspješne Amerikance, ali i kao ponosne Hrvate, rekao je Plenković okupljenima i zahvalio im na dugogodišnjem doprinosu, osobito tijekom Domovinskog rata.

Ranije je posjetio i Hrvatsko-američki klub, luku u Los Angelesu, kao i župu sv. Ante.

Plenković je rekao da su Hrvati koji žive izvan domovine iznimno važni i da je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj je omogućeno glasanje dijaspore, koja ima osigurana tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru.

Plenković smatra da bi taj broj trebao biti veći, ali ne vjeruje da bi se s tim u ovom trenutku složili politički akteri koji nisu dio parlamentarne većine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije