SPREMAN BRANITI SE

Počinje NATO-ova nuklearna vježba uz poruku spremnosti obrane svih saveznika

NATO vojska
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS
1/3
14.10.2024.
u 08:19

Ovogodišnja vježba održat će se u zračnim bazama u Belgiji i Nizozemskoj, kao i u zračnom prostoru iznad Britanije, Danske i Sjevernog mora. Zrakoplovi koji sudjeluju dolaze iz ukupno 13 zemalja saveza.

NATO u ponedjeljak počinje svoju godišnju nuklearnu vježbu, u kojoj će tijekom sljedeća dva tjedna sudjelovati oko 2000 vojnog osoblja iz osam zračnih baza uz naglasak da se ne radi o odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, ali uz jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se. 

U vježbi Steadfast Noon sudjelovat će 60 zrakoplova u trenažnim letovima iznad zapadne Europe. To uključuje borbene zrakoplove sposobne za prijevoz američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Europi i bombardere dugog dometa, kao i zrakoplove za nadzor i punjenje gorivom. Nijedna od vježbi neće uključivati ​​bojevo oružje, poručio je NATO.

Ovogodišnja vježba održat će se u zračnim bazama u Belgiji i Nizozemskoj, kao i u zračnom prostoru iznad Britanije, Danske i Sjevernog mora. Zrakoplovi koji sudjeluju dolaze iz ukupno 13 zemalja saveza. NATO naglašava da je Steadfast Noon "rutinska i ponavljajuća aktivnost obuke", a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. No, namjerava se poslati jasan signal Moskvi da je NATO spreman braniti se nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

"Nuklearno odvraćanje kamen je temeljac sigurnosti saveznika", rekao je glavni tajnik NATO-a Mark Rutte. A Steadfast Noon, dodao je, važan je test nuklearnog odvraćanja Saveza i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti sve saveznike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije