UBRZANO NAORUŽANJE

Poljska se priprema na najgori scenarij: Planiraju udvostručiti svoje snage, a uvode i 'Praznike s vojskom'

poljska tenkovi
KACPER PEMPEL/REUTERS
28.06.2024.
u 07:00

Programi poput "Praznici s vojskom" ne samo da pružaju osnovnu vojnu obuku već i jačaju svijest o nacionalnoj sigurnosti među mladima

Poljska, suočena s prijetnjom iz Rusije, ubrzano se naoružava kako bi bila spremna na najgori scenarij. Vlada je značajno povećala izdvajanja za obranu, a plan je do 2035. stvoriti najveću i najbolje opremljenu vojsku u Europi. Prema istraživanju Centra za analizu europskih politika (CEPA), Poljska je još 2022. trošila 2.4 posto svog BDP-a na vojsku, što i u 2023. podigla na čak 4 posto, s time da je više od 50 posto predodređeno bilo na opremu i oružja.

Inače, Poljska trenutno planira udvostručiti svoje kopnene snage na 300.000 vojnika te nabaviti velik broj modernih vojnih sustava, analizira Kyiv Post, uključujući 366 Abrams tenkova, 96 Apache helikoptera, 980 K2 tenkova, HIMARS sustave, Patriot sustave, te zrakoplove FA-50 i F-35. Poljska također uvodi programe obuke za svoje građane poput "Praznici s vojskom", kako bi što više ljudi bilo spremno za obranu domovine. Ministarstvo obrane izvijestilo je da su primili više prijava nego što su planirali za ovaj program, što odražava visoku razinu patriotizma i svijesti o važnosti obrane među građanima.

Programi poput "Praznici s vojskom" ne samo da pružaju osnovnu vojnu obuku već i jačaju svijest o nacionalnoj sigurnosti među mladima. Pukovnik Pavel Galazka izjavio je da je cilj obučiti što više građana zbog prijetnje s istoka. Na kraju obuke, polaznici polažu vojničku zakletvu, a mnogi se odlučuju za nastavak službe u vojsci.

 

Još prije ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Poljska je započela proces modernizacije svojih oružanih snaga, no ta je inicijativa značajno ubrzana nakon početka sukoba. Osim povećanja broja vojnika i nabave modernih oružja, Poljska ulaže i u jačanje svojih granica prema Bjelorusiji i Rusiji u okviru strategije "Istočni štit".

Poljska vlada također planira povećati ulaganja u civilnu obranu, uključujući obuku za pružanje prve pomoći, unapređenje sustava javnih upozorenja i izgradnju skloništa. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije