Donald Tusk

Poljski premijer za jačanje obrambenih sposobnosti EU-a

Donald Tusk
07.05.2024.
u 21:45

Poljski premijer Donald Tusk je rekao da bi Europa morala povećati svoje obrambene sposobnosti kako bi izbjegla sukobe i bila sigurnija te je ponovo pozvao na razvoj zajedničkog europskog sustava protuzračne obrane.

Poljska je prošle godine na obranu izdvojila skoro četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u cilju jačanja vlastitih vojnih kapaciteta. Tusk je na Europskom ekonomskom kongresu u Katovicama, na jugu Poljske, pozvao zemlje EU-a da povećaju izdvajanje za obranu za najmanje 100 milijardi eura.

- Europa mora biti spremna u narednih desetak mjeseci i narednih pet godina na situaciju u kojoj se niti jedna sila neće usuditi na nju dići ruku, rekao je Tusk. "Velika količina novca (za europsku sigurnost) će odgurnuti rat od europskih granica na duže vrijeme, možda i trajno", smatra Tusk, ponavljajući potrebu za zajedničkim sustavom protuzračne obrane. "Moramo moći braniti svoje nebo", poručio je Tusk, prenosi HRT.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, također prisutna na kongresu, složila se da Europa mora više izdvajati za obranu i obećala da će, ukoliko ostane na čelu Komisije, predložiti nove projekte na području obrane.

Ona je ranije predložila imenovanje stalnog europskog povjerenika za obranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije