NOVI SMS-OVI

Prevaranti opet haraju, Hrvatska pošta upozorila: Ne nasjedajte

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Hrvatska pošta
1/2
26.09.2024.
u 21:07

Ako vam je stigla SMS poruka istog ili sličnog sadržaja poput: ''Vas paket je stavljen na cekanje jer na paketu nedostaje kucni broj. Azurirajte informacije o otpremi'', zajedno s linkom koji vodi na nesigurnu stranicu, sigurno se radi o pokušaju prijevare

Ponovno se šire lažne poruke o dostavi paketa. Raznim se taktikama inače služe prevaranti, a ovoga puta svoje potencijalne žrtve upozoravaju o ''kućnom broju koji nedostaje'', kako bi lakše i uvjerljivije došli do broja kartice i na koncu ukrali novac. 

Naime, ako vam je stigla SMS poruka istog ili sličnog sadržaja poput: ''Vas paket je stavljen na cekanje jer na paketu nedostaje kucni broj. Azurirajte informacije o otpremi'', zajedno s linkom koji vodi na nesigurnu stranicu, onda je sigurno da se radi o pokušaju prijevare. Prevaranti koriste i hrvatske brojeve telefona, a sve su sofisticiraniji i gramatički ispravniji, pa nije ni teško nasjesti.

Kada se otvori link stranice, osoba mora upisati svoje podatke, a na koncu i podatke o kartici kako bi se naplatio simboličan iznos od 2,06 kuna, zbog nepotpune adrese. Ako ste već došli do te točke, šanse da će vam netko ubrzo ''skinuti'' novce s računa su uglavnom 100 postotne. Naime, o novim porukama koje se šire oglasila se i Hrvatska pošta koja upozorava da to nije SMS njihove tvrtke. 

- Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice'', objavila je Hrvatska pošta, a ovako to izgleda i u praksi: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije