MOSKVA

Rusija se suočava s rekordnim toplotnim valom

04.07.2024.
u 12:00

Rusi su se u četvrtak suočili s jednim od najtoplijih vremenskih uvjeta viđenih u više od jednog stoljeća, pri čemu je Moskva oborila rekord iz 1917., a temperature u gradovima širom najveće zemlje na svijetu dostizale su vrijednosti znatno iznad 35 stupnjeva Celzija.

U Moskvi, gdje temperature znaju pasti i do minus 40 stupnjeva tijekom zime, živa u termometru je 3. srpnja porasla na 32,7 stupnjeva Celzija, obarajući za pola stupnja rekord iz 1917., objavio je meteorološki centar FOBUS.

Rekordi su oboreni od ruske pacifičke obale i divljine Sibira do europskih dijelova Rusije, saopćio je FOBUS.

Vruće vrijeme izazvalo je nagli skok potražnje za klima uređajima i ventilatorima, dok su Moskovljani konzumirali rekordne količine sladoleda i hladnih pića. Voda se dijelila putnicima u metrou i vlakovima.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin pozvao je stanovnike moskovskog šireg gradskog područja, koje ima više od 20 milijuna stanovnika, da poduzmu mjere opreza i izbjegavaju izlazak vani u najtoplijem dijelu dana.

- Tijekom dana temperatura zraka premašit će klimatsku normu i ponovno porasti iznad 30 stupnjeva - kazao je Sobjanin.

Dodao je da se za petak predviđaju grmljavinska nevremena te da postoji mogućnost tuče, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?