Sistematski pregledi pokazali zabrinjavajuće stanje

Učenici osnovnih škola imaju loše držanje, prekomjernu težinu, ali i izostanak emocija i visok krvni tlak

storyeditor/2024-07-04/sistematski1.jpeg
05.07.2024.
u 18:01

Ove godine stručnjaci su uočili i novi problem - djeca emocionalno ne reagiraju kako bi trebala. Djeca su nedovoljno fizički aktivna, što dovodi do niza problema s kralježnicom, a uz nepravilnu prehranu i do pretilosti. Već je godinama prisutan i “ekranizam”

Sistematski pregledi učenika osnovnih škola sve češće upućuju na to da sve mlađe osobe imaju probleme s kralježnicom i stopalima, piše Večernji list BiH.

Prema provedenom istraživanju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, trećina učenika ima potencijalni problem s leđima i stopalima. Sistematski pregledi koje prolaze budući prvašići svake godine pokazuju sve alarmantnije stanje. Zapaža se veći broj djece sa smetnjama vida, gojazne djece, kao i značajan broj djece s govornim manama i usporenim psihičkim razvojem.

Obitelj ključ i osnova svega

Ove godine stručnjaci su uočili i novi problem - djeca emocionalno ne reagiraju kako bi trebala. Djeca su nedovoljno fizički aktivna, što dovodi do niza problema s kralježnicom, a uz nepravilnu prehranu i do pretilosti. Već je godinama prisutan i “ekranizam”. Naime, djeca već od prve godine previše vremena provode pred različitim ekranima, što uzima danak i ostavlja posljedice. No, ove godine stručnjaci su uočili i novi problem. Naime, nakon pregleda 260 budućih prvašića, liječnicima i profesionalcima iz drugih oblasti u dobojskom Domu zdravlja nešto je zapelo za oko, zbog čega bi se njihovi roditelji trebali zamisliti. Naime, kod sve većeg broja djece primijećen je izostanak emocija. - Kad djeca dođu kod terapeuta, bez obzira na to koliko smo mi njima nepoznate osobe, nepoznat je i pedijatar, nepoznat je i stomatolog, nekako su hladna. Preko puta nepoznate osobe, ako sjedneš, mi smo uvijek i nasmijani te postavljamo neka pitanja koja su iz svakodnevice, npr. koliko imaju godina, znaju li u koju školu će ići, koga imaju kod kuće, djeca nemaju taj osmijeh koji očekujete od petogodišnjaka ili šestogodišnjaka, da su vedra, pa, na kraju krajeva, i ako su primila cjepivo da su tužna i da kažu kako ih boli - kazala je nakon provedenih pregleda Mira Cvijanović, logopedica u Timu za djecu i mlade Centra za zaštitu mentalnog zdravlja. Dodaje kako izostaju te emocije kod budućih prvašića. - Nekako to izostaje. Ne kažem da je kod sve djece tako, ali u većini slučajeva jest, tako da se zapitamo što će biti s tim generacijama u vrijeme puberteta i kasnijeg odrastanja te roditeljstva na kraju krajeva. Mislim da i govor i emocije uglavnom idu iz obitelji.

Rezultati pregleda

Obitelj nam je ključ i osnova svega, na tome treba raditi - navodi Cvijanović. I sistematski pregledi kod učenika osnovnih škola u RS-u pokazuju zabrinjavajući porast broja zdravstvenih problema, kao što su loše tjelesno držanje, prekomjerna težina, ali i problemi s vidom. - Dominantno je loše tjelesno držanje, a kao rezultat toga i krivljenje kralježnice čak kod trećine učenika, i to 33%. Uočeni su problemi ravnog stopala - 26,78%, problemi neadekvatne uhranjenosti, odnosno gojaznosti - 13% te problemi vida - 3,53%. Donedavno je bivao visok postotak djece i s karijesom, ali je taj problem zdravlja djece znatno smanjen u novije vrijeme zahvaljujući iznimno dobroj stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Banja Luka, odnosno vrlo razvijenoj mreži stomatoloških ambulanti, kako u gradskim tako i u prigradskim osnovnim školama - kazao je za Nezavisne Mladen Šukalo, specijalist obiteljske medicine i pročelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Banja Luka. Da obrađeni podaci sa sistematskih pregleda djece pokazuju kako je sve veći broj gojazne djece, da iz godine u godinu dolazi do postupnog porasta broja djece s otežanim izgovaranjem određenih riječi i slogova, što zahtijeva rad s logopedom, ali i sve više djece s oštećenjem vida, potvrdio je Zoran Vasilić, specijalist obiteljske medicine i pročelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina. Da i derventski učenici koji su obuhvaćeni sistematskim pregledima muku muče s prekomjernom tjelesnom težinom, spuštenim stopalima, lošim vidom, ali i kvarnim zubima, potvrđuju podaci Doma zdravlja Derventa. - Plan je bio usmjeren na učenike trećeg, petog, sedmog i devetog razreda osnovne škole. U razdoblju od ožujka do lipnja 2024. godine pregledana su 774 učenika, a sistematskim pregledima bili su obuhvaćeni učenici četiri osnovne škole - navode iz derventskog Doma zdravlja. Dodaju da je kod trećine pregledanih učenika utvrđena prekomjerna tjelesna masa. - Spuštena stopala ima 30% učenika, 11% loše tjelesno držanje, odnosno iskrivljenu kralježnicu i 1% deformitet prsnog koša, dok 24% koristi korekcije za vid, naočale ili leće ili potrebu za njima. Kod 3% učenika utvrđeno je da imaju problem s razlikovanjem boja, a kod 7% izmjerene su vrijednosti krvnog tlaka koje prelaze granice preporučene za njihovu dob. Utvrđeno je postojanje neke od srčanih mana kod 1,5% pregledanih, a 8% ima izražene kvarove na zubima ili su im zubi uništeni - navode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije