sukobi

Strah od rata na Bliskom istoku: Izjava izraelskog generala izazvala paniku

rat na izraelu
AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
26.09.2024.
u 07:09

Izraelska vojska priprema se za mogući kopneni upad u Libanon, izjavio je u srijedu njen najviši general. “Čujete mlaznice iznad glave” rekao je general pukovnik Herzi Halevi, načelnik Glavnog stožera, vojnicima tijekom posjeta sjevernoj granici, prema vojnom priopćenju za tisak. "Ovo je i priprema terena za vaš mogući ulazak i nastavak napada na Hezbollaha."

Sjedinjene Države i 10 njihovih saveznika pozvali su na 21-dnevni prekid vatre u diplomatskom nastojanju da spriječe izbijanje regionalnog rata. 

"Momentalni" prekid vatre preko granice bi "osigurao prostor za diplomaciju prema sklapanju diplomatskog rješenja", navodi se u priopćenju zemalja od srijede. 

“Situacija između Libanona i Izraela od 8. listopada 2023. nepodnošljiva je i predstavlja neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije. To nije ni u čijem interesu, ni naroda Izraela ni naroda Libanona”, priopćeno je iz zemalja među kojima su SAD, Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.

“Vrijeme je da se sklopi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se sigurno vrate svojim domovima”, stoji u priopćenju. "Tada smo spremni u potpunosti podržati sve diplomatske napore za sklapanje sporazuma između Libanona i Izraela unutar ovog razdoblja, nadovezujući se na napore tijekom posljednjih mjeseci, koji će u potpunosti okončati ovu krizu."

Američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u zasebnoj, zajedničkoj izjavi da su postigli dogovor o pozivu na privremeni prekid vatre između Izraela i Hezbollaha "kako bi diplomaciji dali priliku za uspjeh i izbjegli daljnje eskalacije preko granice"

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je da prati eskalirajući utjecaj sukoba Izraela i Hezbollaha na Libanon, koji trpi velike ljudske i infrastrukturne troškove, ali je još prerano za procjenu gospodarskih učinaka. "S ozbiljnom zabrinutošću pratimo eskalaciju sukoba u području", rekao je glasnogovornik MMF-a u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu. "Trenutni sukob nanosi velike ljudske žrtve, oštećuje fizičku infrastrukturu u južnom Libanonu i pogoršava ionako krhku makroekonomsko i društveno stanje u Libanonu."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije