Kaos u bolnici u Italiji

VIDEO Djevojka (22) preminula na operacijskom stolu, bijesna rodbina pretukla kirurge, morali se zabarikadirati

09.09.2024.
u 16:28

"Smrt mlade žene je tragedija, ali ni na koji način ne može opravdati ovakvo nasilje", izjavio je Pierluigi De Paolis, predsjednik Liječničke komore provincije Foggia

Tragedija u jednoj bolnici u talijanskom gradu Foggia pretvorila se u nasilni ispad kada je dvadesetdvogodišnja djevojka iz Cerignole preminula tijekom hitne operacije. Oko pedesetak članova obitelji i prijatelja žrtve napali su kirurge i medicinsko osoblje, izazvavši kaos na odjelu Torakalne kirurgije.

Prema izvještajima, incident se dogodio 4. rujna oko 23 sata, kada su rođaci saznali tragičnu vijest. Bijesni članovi obitelji nasilno su ušli na odjel i nasrnuli na liječnike. Jedan kirurg zadobio je teške ozljede čeljusti nakon što je više puta udaren šakama, dok je drugi liječnik gurnut na pod i potom udaran nogama. Treća liječnica zadobila je frakturu ruke pokušavajući pobjeći, pri čemu su joj vrata prignječila ruku. Medicinsko osoblje bilo je prisiljeno zabarikadirati se u prostoriji kako bi se zaštitilo od nasilja dok je policija intervenirala. Djelatnici policije ubrzo su stigli na mjesto događaja, smirili situaciju te identificirali napadače, javljaju lokalni mediji.

Nesretna djevojka preminula je nakon komplikacija tijekom operacije. Prethodno je bila teško ozlijeđena u prometnoj nesreći 18. lipnja, kada ju je udario automobil dok je vozila električni bicikl. Nakon nesreće hitno je prevezena iz Cerignolea u jednu polikliniku u Foggi, gdje je provela nekoliko dana na intenzivnoj njezi. Prvotno je trebala operirati dišne kanale u specijaliziranom centru u Rimu, no kako je operacija postala hitna, obavljena je u Foggi. Nažalost, operacija je završila smrtnim ishodom.

Liječnički sindikati i bolnička uprava oštro su osudili nasilje nad medicinskim osobljem. "Smrt mlade žene je tragedija, ali ni na koji način ne može opravdati ovakvo nasilje", izjavio je Pierluigi De Paolis, predsjednik Liječničke komore provincije Foggia. Naglasio je da zdravstveni radnici ne mogu nastaviti raditi u uvjetima gdje su izloženi stalnom riziku napada te pozvao na hitne mjere zaštite.

Ravnatelj ASL Foggia, Antonio Nigri, izrazio je sućut obitelji preminule djevojke, ali i solidarnost sa zdravstvenim osobljem koje je bilo napadnuto dok su pokušavali pružiti najzahtjevniju medicinsku skrb. "Nasilje nad onima koji se bore za živote pacijenata jednostavno je neprihvatljivo", poručio je.

Na incident se osvrnuo i državni tajnik za zdravstvo Marcello Gemmato, koji je najavio dodatne mjere sigurnosti za zaštitu medicinskog osoblja. "Ovakve napade ne možemo više tolerirati. Medicinsko osoblje mora biti zaštićeno dok obavlja svoju dužnost, a odgovorni za ove napade moraju biti strogo kažnjeni", izjavio je Gemmato, ističući kako je ovakva vrsta nasilja neprihvatljiva u bilo kojem kontekstu. Bolnica je najavila detaljnu internu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog ishoda. Također, policija istražuje cijeli slučaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?