InnoTrans 2024.

VIDEO/FOTO Na sajmu u Berlinu 6 hrvatskih tvrtki: ALTPRO, Đuro Đaković Specijalna vozila, DIV group LTD, KONČAR Elektroindustrija, Nocturnal i Tromont

InnoTrans 2024
Foto: Berlinski magazin
1/32
26.09.2024.
u 18:40

InnoTrans je po 14. put otvorio svoja vrata u izložbenom centru u Berlinu od 24. do 27. rujna 2024. godine. Berlin je ponovno postao međunarodno središte mobilnosti sutrašnjice, a vodeći umovi u industriji razmjenjuju ideje o inovativnim konceptima i pametnim rješenjima, piše Željko Matić za Berlinski magazin.

U Berlinu je ove godine nastupilo 6 hrvatskih firmi prezentirajući se na najvećem svjetskom sajmu transportne tehnologije InnoTrans, koji se svake dvije godine održava u Berlinu: ALTPRO, Đuro Đaković Specijalna vozila, DIV group LTD, KONČAR Elektroindustrija, Nocturnal i Tromont.

Hrvatske tvrtke na sajmu InnoTrans 2024 u Berlinu:

InnoTrans 2024
1/34

InnoTrans 2024 najveći je svjetski sajam prometne tehnologije koji ove godine u Berlinu obara sve rekorde.
Ove godine prezentira se na najvećem izložbenom prostoru od osnutka 1996. godine. Na sajmu nazoči 2.940 izlagača iz 59 zemalja Svijeta te zauzima cijeli izložbeni prostor sajmišta. Premijerno je predstavljeno 226 svjetskih novosti međunarodnih izlagača.

Izvan dvorana je raspoređeno 133 vozila na 3.500 dužnih metara tračnica. Posjetiteljima je predstavljeno 11 autobusa modernih modela autobusa.
Više od 1200 uzvanika iz cijeloga svijeta nazočilo je na otvorenju uz saveznog ministra prometa dr. Volker Wissing na temu Digitalizacija i održivost u fokusu. Predstavljen je novi izložbeni prostor AI Mobility Lab o rješenjima temeljenim na umjetnoj inteligenciji. Na Inno Transu 2024. nazočno je 16 dobitnika nagrade za životno dijelo.

KONČAR NA INNOTRANSU PREDSTAVIO NOVI VLAK NA BATERIJE

Kao odgovor na rastuću potrebu za elektrifikacijom javnog prijevoza i stvaranjem održivije urbane mobilnosti, KONČAR je u sklopu vanjskog izložbenog prostora premijerno predstavio svoj najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), u sklopu kojeg je jučer, odmah nakon svečanog otvaranja sajma, održao i posebnu prezentaciju za stručnu javnost.

Uz ovu tehnološku atrakciju koju je KONČAR proizveo među prvima u Europi, na vanjskim se prostorima istaknuo i mjerni vlak koji je također na InnoTrans stigao ravno iz pogona KONČAR – Električnih vozila, a po svom će povratku u Hrvatsku značajno doprinijeti operativnim mogućnostima domaćeg kupca, HŽ Infrastrukture.

„Veliko nam je zadovoljstvo svjetskoj javnosti predstaviti svoje najnovije tehnološke iskorake koji će zasigurno uvelike oblikovati budućnost transportne industrije u Hrvatskoj, a nadamo se i šire. Navedeni iskoraci prije svega su rezultat samostalnog razvoja te predanog rada naših stručnjaka, piše Berlinski magazin.

VIDEO:Innotrans 2024. Končar promocija baterijski vlak – Prezentacija u Berlinu 2024

Posebno smo ponosni na naš Baterijski motorni vlak (BMV), koji u ovoj konkretnoj industriji zasigurno pripada vrlo uskom krugu suvremenih tračničkih rješenja i koji odražava bogato iskustvo Grupe KONČAR u razvoju vlastitih visokotehnoloških proizvoda, posebice u segmentu urbane mobilnosti.

Ovakvi vlakovi koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranoj mreži željezničkih pruga, a u pokretu će ih držati pogonske baterije koje se pune isključivo pomoću stabilnih energetskih priključaka za punjenje, pri čemu je važno istaknuti da smo itekako vodili računa i o pratećoj infrastrukturi koja se također proizvodi upravo u KONČARU“, ističe Josip Ninić, predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila.

KONČAREVI baterijski vlakovi, poput primjerka izloženog na sajmu InnoTrans, namijenjeni su širini kolosijeka od 1.435 mm i najvećoj dopuštenoj brzini od 120 km/h, a odlikuje ih dvodijelna kompozicija koja sadrži 102 sjedeća mjesta te ukupni kapacitet za 216 putnika. Pogonske baterije smještene su na krovu vozila, rađene su na bazi litijske NMC tehnologije i kapaciteta su energije od 736 kWh.

Budući da sigurnost vozila za KONČAR oduvijek predstavlja najviši prioritet, velika pozornost posvećena je odabiru baterijskih paketa, koji ispunjavaju najstrože europske zahtjeve na litijske baterije. Reprezentativan primjer tehnoloških mogućnosti KONČARA svakako je i izloženi mjerni vlak, samohodno vozilo dizajnirano za praćenje, mjerenje i bilježenje stanja pruga s visokom preciznošću. Izrađeno na dokazanoj platformi KONČAREVIH postojećih električnih i dizel-električnih vlakova, ovo visokopodno tračničko vozilo pogonjeno je dizelskim motorom i može dosegnuti brzinu do 140 km/h na elektrificiranim i neelektrificiranim prugama.

„Oba izložena vlaka odražavaju zavidnu razinu znanja, inovativnosti, tehnološke naprednosti i kompetencija domaćih stručnjaka i hrvatske industrije, čime našu zemlju stavljamo uz bok s puno većim i prepoznatijim europskim proizvođačima u industriji. Osim jačanja nacionalne prepoznatljivosti i konkurentnosti, od velike nam je važnosti i dugoročni učinak koji ostvarujemo postavljanjem ovakvih tehnoloških trendova.

Neprekidnim razvojem proizvoda i rješenja u tračničkom segmentu, poput električnih tramvaja te hibridnih i baterijskih vlakova, kao i pripadajućih punionica te infrastrukture, gradimo budućnost javnog prijevoza koja će biti održivija, zelenija, sigurnija, udobnija i sveobuhvatno kvalitetnija.

Zahvalni smo našem dugogodišnjem partneru, HŽ Putničkom prijevozu, na besprijekornoj dugogodišnjoj suradnji u sklopu koje ćemo uskoro isporučiti upravo nove baterijske vlakove, poput ovog izloženog na InnoTransu.

Njihovo prepoznavanje KONČARA kao inovativnog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji posebno nam je važno kako bismo na domaćim referencama gradili uspješan nastup na cjelokupnom tržištu EU-a“, istaknuo je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

OSIM JUBILARNOG 10. NASTUPA NA INNOTRANSU ALTPRO OVE GODINE OBILJEŽAVAJU I 30 GODINA OD OSNUTKA TVRTKE

ALTPRO je po deseti put sudjelovao na Innotransu, najvećem sajmu u željezničkoj industriji, gdje su predstavili svoje inovacije na štandu 660 u Hubu 27, gdje su koncentrirana neka od najvećih imena u industriji.

Tvrtka ALTPRO je s radom započela 1994. godine u prvom Tehnološkom parku u Hrvatskoj, što znači da ove godine obilježava 30 godina poslovanja! Na početku svog razvoja, ALTPRO je tvorila skupina entuzijasta koja se bavila industrijskom elektronikom. Skupljajući znanje i iskustvo, a sve poduprto voljom i ljubavlju prema elektronici, polagano su se počeli stvarati obrisi onoga gdje ALTPRO u budućnosti želi biti – globalno prepoznata tvrtka u području željeznica.

VIDEO: RAZGOVOR ZVONIMIR VIDUKA ALTPRO

Osim jubilarnog 10. nastupa na Innotransu ALTPRO ove godine obilježavaju i 30 godina od osnutka tvrtke

– Novi željeznički razvoj je senzor za kotače željezničkih vozila, lokomotiva i vlakova. To je najnoviji top proizvod na svjetskom tržištu i plasiramo ga u 54 zemlju. Za iduće 3 godine knjiga narudžbi je popunjena, rekao je Zvonimir Viduka,predsjednik Uprave ALTPRO-a.

Od svog osnivanja ALTPRO je prošao dalek put. Od malog poduzeća koje se borilo za svoje mjesto na tržištu, preko perioda intenzivnog razvoja pa sve do jednog od globalnih faktora u području signalno-sigurnosne tehnologije za željeznicu te sigurnosnih sustava za željeznička vozila.

ALTPRO može ponosno istaknuti sljedeće rezultate iz perioda od 1994.-2024.:

30 godina iskustva u istraživanju, razvoju i proizvodnji signalno-sigurnosne opreme za željezničku infrastrukturu i vozila. Preko 1500 razvijenih uređaja, sklopova i komponenti na vlastitom znanju i iskustvu. Preko 200 zaposlenika i niz hrvatskih kooperanata. Proizvodi plasirani u 53 zemlje na svih 6 kontinenata. Najveća i najjača tehnološka tvrtka u branši u JI Europi.

Neki od najzanimljivijih projekata na kojima ALTPRO trenutno radi vezani su uz detekciju specifičnih vozila na pruzi, takozvanih monoraila i APM-a, u SADu, Kini i Egiptu. Također, Indija je jedno od najvećih tržišta za brojače osovina u svijetu, a ALTPRO je jedan od nekoliko odobrenih dobavljača takve opreme.

U Velikoj Britaniji se trenutno radi na dva vrlo interesantna projekta, jedan na infrastrukturi, a drugi na vozilima. Radi se modernizaciji željezničko cestovnih prijelaza britanskih željeznica te o isporuci novih autostop sustava za tvrtku Stadler za nova metro vozila u Newcastle-u.

Što se tiče Hrvatske, ALTPRO je dio velikog projekta rekonstrukcije pruge od Križevaca preko Koprivnice do državne granice kao integrator cijelog SS i TK podsustava u konzorciju s Bombardierom, odnosno Alstomom. Osim tog, trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Republici Hrvatskoj, ALTPRO radi na 3 velika projekta izgradnje željezničko cestovnih prijelaza te na opremanju flote vozila HŽI-a svojim autostop uređajima.

U 2024. godini ALTPRO planira otvaranje novog proizvodnog pogona na 3500 m2 u Velikoj Gorici, a time i veliko povećanje proizvodnih kapaciteta te daljnji rast broja zaposlenih. Ta važna investicija će označiti novu eru u razvoju tvrtke koja će ALTPRO-u omogućiti da se odvaži u novim poslovnim i razvojnim smjerovima.

Na najvećem svjetskom sajmu željezničke industrije Innotrans 2024. u Berlinu, ALTPRO je predstavio novo razvijene proizvode na kojima je intenzivno radio te potvrdio svoje mjesto među globalnim igračima u željezničkoj industriji, što nam je naglasio i predsjednik Uprave Zvonimir Viduka u razgovoru za Berlinski magazin.

MODERNA I BRZA ŽELJEZNICA KAKVU GRAĐANI PRIŽELJKUJU U VLADINU JE FOKUSU.

– Osigurali smo novac, imamo tehnologiju i znanje. Godine pred nama su godine renesanse hrvatske željeznice, a zadovoljstvo nam je kada u tu renesansu željeznice možemo uključiti hrvatske tvrtke, naglasio je Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Europa želi do 2050. utrostručiti željezničku infrastrukturu pa digitalizacija i održivost postaju prioriteti u jačanju zelene mobilnosti, kazao je između ostaloga državni tajnik Žarko Tušek u razgovoru za Berlinski magazin.

DIV GRUPA NA MEĐUNARODNOM SAJMU PROMETNE TEHNOLOGIJE – INNOTRANS 2024

Sve veća kapitalna ulaganja u obnovu i modernizaciju željezničke industrije potaknula su DIV na ustrajnost u razvoju i održavanju proizvoda vrhunske kvalitete koji zadovoljavaju potrebe i želje krajnjih korisnika.

Naša primarna djelatnost usmjerena je na proizvodnju kolosiječnog pričvrsnog pribora, koji obuhvaća cjelovite sustave za pričvršćivanje betonskih, čeličnih i drvenih pragova za brzine do 350 kilometara na sat. Ovi sustavi uključuju čelične podložne ploče, vezice, vijke za betonske i drvene pragove, dvostruke elastične prstenaste podloške, pričvrsne pločice, uređaje za sprečavanje klizanja tračnica, uređaje za povećanje poprečnog otpora kolosijeka i mnoge druge komponente.

Glavni cilj našeg kolosiječnog pričvrsnog pribora je osigurati pouzdano pričvršćivanje tračnica na betonske, čelične ili drvene pragove, čime se jamči sigurnost i funkcionalnost željezničkog kolosijeka, ključnog dijela željezničke infrastrukture.

Naši proizvodni pogoni nalaze se na dvije lokacije. U Kninu, Hrvatska, proizvodimo čelične pragove i dvostruke elastične prstenaste podloške. Naša tvornica u Svrljigu, Srbija, također ima značajnu ulogu u proizvodnji željezničkih komponenti. Ovdje se nalazi jedna od najmodernijih automatiziranih tvornica za betonske pragove, s kapacitetom proizvodnje do 500.000 betonskih pragova godišnje. Naši proizvodi se izvoze u različite zemlje, uključujući Njemačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Rumunjsku, Francusku, Litvu, Ujedinjene Arapske Emirate i druge.

DIV Grupa je 2006. godine kupila tvornicu kolosiječnog pribora u Srbiji, tada dio nekada poznate Mašinske industrije Niš, smještenu u Svrljigu. U 2011. godini na istoj je lokaciji program proširen izgradnjom tvornice betonskih željezničkih pragova, čime je proizvodni proces zaokružen. Time je DIV postao daleko najveća grupacija specijalizirana za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe, željezničkog pribora, betonskih i čeličnih pragova te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda.

Sajam je posjetio i razgovarao s hrvatskim predstavnicima u Berlinu i veleposlanik RH u SR Nejmačkoj Gordan Bakota kao i Generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek. Izrazili su punu podršku hrvatskim predstavnicima i zahvalu na predstavljanju RH na ovogodišnjem, najvećem svjetskom sajmu transportne tehnologije, InnoTransu 2024. u Berlinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije