pripremali "destabilizaciju"

Više osoba uhićeno u Moldaviji: Neki su prošli obuku u kampovima u BiH

moldavija policija
Shutterstock
18.10.2024.
u 07:34

Neki od njih su prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije, rekao je šef policijeje.

Policija Moldavije je razotkrila program u kojem su stotine njihovih građana odvođene u Rusiju kako bi prošli obuku za izazivanje nereda i građanskih nemira. Policija je priopćila kako su to posljednji u nizu pokušaja miješanja pred nedjeljne izbore.

Ranije ovog mjeseca je policija objavila kako su kriminalne grupe povezane s Rusijom podmitile brojne birače i planirale poremetiti predstojeće predsjedničke izbore i referendum o članstvu zemlje u Europskoj uniji, čak planirajući i zauzimanje državnih institucija.

Rusija, koja optužuje prozapadnu moldavsku vladu za poticanje "rusofobije", negira bilo kakvo miješanje. Moldavija je ubrzala svoj put ka izlasku iz ruske sfere utjecaja nakon pune invazije Rusije na susjednu Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Na konferenciji za novinare, moldavska policija je izjavila kako vjeruje da je grupa povezana s bjeguncem i pro-kremaljskim biznismenom Ilanom Šorom organizirala obuku za izazivanje nereda.

"Tužitelji za borbu protiv korupcije trenutno provode istragu u nekoliko kaznenih predmeta vezanih za pripremu masovnih nemira u interesu kriminalne zajednice", izjavio je tužitelj Viktor Furtuna. Šor, koji se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog navodnog miješanja u izbore u ime Rusije, negira bilo kakvu krivnju ili ulogu ruskog političkog posrednika, prenosi Klix.ba.

Policija je priopćila da su ljudi redovito odvođeni u grupama od oko 20 osoba na obuku u Rusiju od lipnja ove godine.

"Više od 300 mladih osoba iz Moldavije nedavno je posjetilo Rusiju, gdje su, pod izgovorom kulturnih događaja, zapravo boravili u kampovima gdje su primali instrukcije za organizaciju nereda u Moldaviji," izjavio je šef nacionalne policije Viorel Cernauteanu. Neki od njih su prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije, dodao je.

Četiri građanina Moldavije koji su sudjelovali u ovim aktivnostima su uhićena. Zbog istrage, vlasti su mogle otkriti samo ograničene informacije. Policija je navela da posjeduje dokaze o povezanosti kriminalne grupe s Šorovom strankom, koja je zabranjena. Šor je ove godine nudio novčane nagrade ljudima kako bi ih uvjerio da glasaju "protiv" na referendumu i podrže suparnika trenutnoj predsjednici, Mai Sandu.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije