posjet regiji

Von der Leyen: Proširenje članstva će biti visoko na dnevnom redu Bruxellesa

Ursula von der Leyen u Albaniji
23.10.2024.
u 21:58

- Sada imamo sve potrebne alate i sve instrumente koji su nam potrebni, pa idemo na dobar posao - rekla je von der Leyen

Predsjednica Europske komisije EU Ursula von der Leyen u srijedu je obećala da će proširenje članstva biti visoko na dnevnom redu Bruxellesa, pošto je stigla u Albaniju na početak turneje po šest balkanskih zemalja koje se nadaju pridruživanju bloku.

- Budite uvjereni da će proširenje ostati glavni prioritet u mom sljedećem mandatu - rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Sada imamo sve potrebne alate i sve instrumente koji su nam potrebni, pa idemo na dobar posao - dodala je.

Rama je rekao kako "nije bilo debate o tome je li Albaniji mjesto u Europskoj uniji, a budućnost naše djece mora se oblikovati samo u EU". - Mi smo fanatici EU - naglasio je premijer.

Von der Leyen, tijekom svoje četvrte posjete regiji, u četvrtak će krenuti u Sjevernu Makedoniju prije nego što će posjetiti ostale zemlje u regiji.

Rasprave oko proširenja EU u regiji od gotovo 18 milijuna ljudi sežu unatrag 20 godina, a Bruxelles je u tom periodu bio vruć i hladan. I ovih šest zemalja imalo je potpuno različite sudbine, s tim da Kosovo još uvijek nije priznalo pet država EU i najudaljenije je od članstva, dok se Crna Gora smatra liderom.

Podrška javnosti za članstvo u EU i politička volja za provođenje reformi su u nekim zemljama opali u tom periodu. Ali raspoloženje se promijenilo s ruskom invazijom na Ukrajinu 2022. godine, događajem koji je "ponovo pokrenuo cijeli proces", rekla je za AFP Heather Grabbe iz briselskog trusta mozgova Bruegel.

Sukob je pokrenuo obnovljene napore u krugovima EU da se suprotstave ruskom utjecaju u regiji. - Činjenica da ona ide početkom drugog mandata i da ide često je snažan politički signal posvećenosti i interesa - rekla je Grabbe.

Šest zemalja koje će Von der Leyen posjetiti - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju - pokušat će pokazati da su ozbiljne u pogledu provođenja reformi koje zahtijeva EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije