TRAGEDIJA ODNIJELA TRI ŽIVOTA

Završen očevid teške nesreće u Malom Lošinju, vode se dvije neovisne istrage

tragedija u Malom Lošinju
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
12.08.2024.
u 17:25

Iz do sada prikupljenih podataka proizlazi kako je do nesreće na trajektu "Lastovo" došlo uslijed pada rampe koja služi za ulazak vozila na trajekt, a ispod koje su se u tom trenutku nalazila dvojica kormilara i vođa stroja te prvi časnik palube

Tragična pogibija trojice pomoraca u Malom Lošinju i dalje se istražuje. Vođa stroja i dva kormilara Jadrolinijina trajekta "Lastovo" poginuli su kada se na njih srušila ulazna rampa trajekta, a jedan je teško ozlijeđen i helikopterom prevezen u riječku bolnicu. Na Lošinju je proglašena trodnevna žalost, a na svim brodovima Jadrolinije zastave su na pola koplja. Očevid je završen, izdani su nalozi kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće, priopćio je ŽDO. 

Da se istraga o ovoj nesreći i dalje nastavlja, potvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo, ali i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. - Sukladno Pomorskom zakoniku, provode se izvidi pomorskih prekršaja kako bi se utvrdile okolnosti i odgovornosti vezane za nesreću. Istodobno se provodi jedna potpuno neovisna istraga, a radi je Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, javlja HRT.

Podsjetimo, zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, uz policijske službenike Policijske uprave primorsko-goranske, inspektora za zaštitu na radu i predstavnike Lučke kapetanije proveo očevid u trajektnoj luci na Malom Lošinju. Iz do sada prikupljenih podataka proizlazi kako je do nesreće na trajektu "Lastovo" došlo uslijed pada rampe koja služi za ulazak vozila na trajekt, a ispod koje su se u tom trenutku nalazila dvojica kormilara i vođa stroja te prvi časnik palube koji su obavljali pregled rampe. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci će tijekom dana izdati potrebne naloge kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće i s istim ciljem zatražiti izvješća drugih nadležnih državnih tijela i službi.

 

Ova tragedija duboko je potresla sve pomorce. - Kad pogine posada, uzaludno je govoriti što se moglo napraviti. Pokojni je zaista uvijek brinuo da svi budu sigurni, i on i posada - kazuje za 24sata kapetan s dugogodišnjim iskustvom i poznanik jednog od poginulih zaposlenika Jadrolinije.

Poginuli je živio na zadarskom području, dok su ostala dvojica s područja splitsko-dalmatinske županije. Obitelji, kažu poznanici stradalog, nije imao. Bio je godinama zaposlenik Jadrolinije te kormilar rodom iz zaleđa Zadra. - Miran, savjestan, iznimno dobre ćudi. Nije imao vlastitu obitelj, no jest dva brata i sestru. Svi su u šoku. On je zaista slovio za čovjeka koji svoj posao obavlja krajnje savjesno i odgovorno. Jednostavno nije bio jedan od onih koje treba upozoravati što znači sigurnost, specijalno na brodu. Kako se našao s kolegama ispod rampe, nije nam jasno - kažu susjedi stradalog muškarca.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije