Za rane krumpire kupci u Njemačkoj trenutno moraju dublje posegnuti u džep nego prije godinu dana. U protekla dva tjedna kilogram krumpira je prosječno stajao oko 1,63 eura, kaže stručnjak za tržište u organizaciji Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) Christoph Hambloch.
Na razini proizvođača krumpiri su u ožujku ove godine stajali 51,7 posto više nego prošle godine, objavio je Savezni statističku ured.
Prošle godine je prosječna cijena kilograma krumpira u tom razdoblju iznosila 1,54 eura. Ali, Hambloch ipak očekuje da će cijena uskoro pasti. „Potrošači mogu već s time računati da će cijene opet biti povoljnije." On računa da će konačne cijene za potrošače opet pasti najkasnije u srpnju.
Jaka kiša na jugozapadu Njemačke
Ponuda ranih krumpira je ove godine općenito bila slaba, što je dovelo do rasta cijena. Poljoprivrednici na područjima na kojima se obično u Njemačkoj sade rani krumpiri mogli su saditi već u veljači ili početkom ožujka.
Ali nakon toga je na jugu i jugozapadu Njemačke često padala kiša. Vremenske prilike su dovele do toga da je kašnjenje sadnje ranog krumpira posebno veliko bilo u sjevernom Porajnju, u Nizozemskoj i u Belgiji. Zbog kiše ljudi nisu mogli izlaziti na njive, kaže Hambloch
Kasnije vađenje krumpira
Krumpir za izravnu prodaju kao i za opskrbu veletrgovina počeo se vaditi već u drugom tjednu svibnja u Donjoj Saskoj, ali i u Pfalačkoj i Baden-Württembergu. Ali, to je za poljoprivrednike samo jedan mali segment, objašnjava Hambloch. Važniji posao s pakiranim krumpirom za supermarkete počet će u drugoj polovici lipnja. Ali, puno kiše u proljeće dovelo je do toga da gomolj nije skupio dovoljno škroba, zbog čega je vađenje odgođeno za nekoliko dana.
I zemlje koje obično izvoze krumpir, kao Izrael, Egipat i Španjolska isporučile su ove godine manje ranih krumpira. U Španjolskoj je još u siječnju i veljači vladala suša, tako da nije moglo biti onoliko ranog krumpira koliko se očekivalo. I to je smanjilo ponudu.
Nedostatak krumpira za sađenje
Drugi čimbenik je nedostatak krumpira za sađenje, kaže Hambloch. „Proizvodnja krumpira za sađenje je povezana s velikim rizicima, jer se mora uložiti razmjerno puno truda, pa iza toga mora stajati i odgovarajuća cijena."
Tako su brojni poljoprivrednici nezadovoljni prihodima i odustali su od proizvodnje krumpira za sađenje. Uzgoj otežava osobito zabrana određenih pesticida, jer se time povećava rizik nekih bolesti krumpira. A ako se pojavi neka bolest, takve krumpire nije dopušteno saditi. „Onda je čitav trud koji je u njih uložen bio uzaludan", kaže Hambloch. Zato je sve teže naći poljoprivrednike koji su spremni raditi na uzgoju krumpira za sadnju.
Hoće li trenutne poplave u Bavarskoj i Baden-Württembergu imati posljedice za uzgoj krumpira još se ne može procijeniti, kaže Hambloch.