zabrinjavajuća Analiza

Znanstvenici upozoravaju na ekstremne temperature u Europi, prognoziraju sve veći broj žrtava

toplinski val, vrućine
Fena, ilustracija
22.08.2024.
u 08:22

"Europa, kao i ostatak svijeta, suočava se s rastućim brojem ekstremno vrućih dana, a zemlje nisu pripremljene za utjecaje koje će to imati na zdravlje njihovih stanovnika", rekla je Madeleine Thomson

Ekstremne temperature u Europi bi mogle odnijeti stotine tisuća života u narednih nekoliko desetljeća ako se nešto značajno ne uradi po pitanju klimatskih promjena, upozoravaju znanstvenici koji su radili istraživanje za Europsku komisiju.

Prema njihovoj procjeni, oko 408 tisuća osoba umire svake godine u Europi zbog ekstremno visokih i niskih temperatura. Očekuje se dodatnih 55 tisuća žrtava godišnje do 2100. godine, ako se nastavi ovaj trend.

Trenutno je velika većina smrti u Europi povezana s hladnim vremenom, ali ekstremna vrućina će postati sve smrtonosniji izazov, posebno u južnoj Europi i područjima s većim brojem starijih osoba, prema studiji, prenosi Klix.ba.

Analiza je pretpostavila povećanje globalne temperature za 3°C, što je na gornjoj granici trenutne putanje, prema najnovijim procjenama Ujedinjenih naroda. To je također dvostruko više od cilja od 1,5°C koji je postavljen Pariškim sporazumom.

"Europa, kao i ostatak svijeta, suočava se s rastućim brojem ekstremno vrućih dana, a zemlje nisu pripremljene za utjecaje koje će to imati na zdravlje njihovih stanovnika", rekla je Madeleine Thomson, šefica za utjecaje klime i prilagodbu u britanskoj organizaciji "Welcome Trust".

Dok bi ukupan broj smrti povezanih s hladnoćom trebao donekle opadati u narednim desetljećima, očekuje se da će se povećati u Irskoj, Norveškoj i Švedskoj, gdje broj osoba starijih od 85 godina raste.

Smrtni slučajevi povezani s vrućinom također će značajno rasti širom kontinenta, pri čemu će Španjolska, Italija, Grčka i dijelovi Francuske biti najviše pogođeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije