Evo koliko morate zaraditi u Njemačkoj da bi vam mirovina bila oko 2.200 eura

zadovoljna umirovljenica
21.07.2024.
u 07:30

Nijemci više nisu zadovoljni s iznosima mirovina kao nekada, s obzirom na to da su troškovi života sve veći. Sve ovisi o godinama staža i plaćama, koje moraju biti iznadprosječne i za prilike u toj zemlji, da bi se od mirovine moglo lagodno živjeti prema tamošnjem standardu, ali i životnim navikama.

Nove prognoze tako pokazuju da za mirovinu od 2.237 eura godišnje treba zaraditi skoro 54.000 eura bruto, što je oko 4.500 eura mjesečno. Takva zarada malo je iznad njemačkog prosjeka. Mirovina se u Njemačkoj može dobiti već za pet godina staža, u što ulaze i godine ‘majčinstva’.

Vrijednost mirovine po godini staža 37,60 eura

Mirovina se u Njemačkoj računa na temelju vrijednosti mirovine, faktora pristupa, faktora vrste mirovine i platnih bodova, prenosi iz njemačkih medija Fenix-magazin.de. Morate pomnožiti sve ove faktore kako biste odredili odgovarajući iznos mirovine. Takozvani platni bodovi obračunavaju se za godinu i uključuju prosječnu plaću svih zaposlenih kao i vašu vlastitu plaću.

Faktor pristupa koristi se za uzimanje u obzir svih popusta ili nadoplate. Vrijednost mirovine, pak, pokazuje koliko budući umirovljenik ima pravo na isplatni bod. Trenutna vrijednost  je 37,60 eura, što je trostruko više nego u Hrvatskoj. Međutim, taj faktor varira ovisno o vrsti mirovine te se razlikuje prima li se mirovina zbog starosti ili iz drugih razloga. Ako sve to zbrojite, mnogim ljudima u Njemačkoj stvari ne izgledaju najbolje. No, ako zaradite gotovo 54.000 eura, rezultat je zadovoljavajući.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije