VEČERNJI TV

VIDEO Počinje li kataklizma na Bliskom istoku? 'Nažalost, rat je neizbježan'

Hassan Haidar Diab
Vecernji TV
12.08.2024.
u 17:02

SAD, Europska unija i razni diplomatski kanali pokušavaju nagovoriti Irance, odnosno Hezbollah, da taj udar bude ograničen, kazao je Hassan Haidar Diab

Bliski istok svaki je dan sve bliže apokaliptičnim scenama, nakon što su dvojica istaknutih čelnika, Ismail Haniyeh iz Hamasa i Fouad Shukr iz Hezbollaha, ubijena u Iranu i Libanonu. Vjeruje se kako Iran i Hezbollah planiraju napade, što bi dovelo do širih sukoba u regiji. Novinar Hassan Haidar Diab, stručnjak za vanjsku politiku koji dobro poznaje procese na Bliskom istoku, komentirao je i pojasnio trenutnu situaciju. 

"Već nekoliko dana spekulira se o tome i danas su izašle vjerodostojne informacije obavještajne službe. Izrael i SAD govore o tome da će iranski napad biti izveden najkasnije do četvrtka, da će biti jak, žestok te da će biti razni ciljevi. To bi zaista moglo izazvati veliki rat", kazao je te dodao kako bi prvo mogao napasti Hezbollah, a potom Iran te Huti iz Jemena. 

"Unatoč pokušajima iz raznih političkih i diplomatskih strana da do napada ne dođe, mislim da je, nažalost, taj napad neminovan", dodao je te naglasio kako smatra da će svaki napad biti jak, žestok i imati velike posljedice.

 

 

"SAD, Europska unija i razni diplomatski kanali pokušavaju nagovoriti Irance, odnosno Hezbollah, da taj udar bude ograničen, da ne bude puno civilnih žrtava, da ne bude strateški važna infrastruktura u Izraelu. Prema najavama, to će biti meta", kaže. Također, navodi da će Izrael, po svemu sudeći, uzvratiti.  

"Nažalost, po svim parametrima, rat je neizbježan", tvrdi te dodaje kako tek treba vidjeti koliko će taj regionalni sukob trajati. "Amerikanci pokušavaju vršiti pritisak na Izrael da dođu do sporazuma s Hamasom, da zaustave rat u Gazi jer to je bio uvod u ovo što imamo danas", dodaje te naglašava: "Očekujemo zaista teške dane za Bliski istok, čak možda i šire". 

Danas, kaže, u ratovima se koristi razno modernije i razarajuće oružje. Osim što očekuje da će razmjeri razaranja biti veliki, Hassan Haidar Diab navodi kako bi rat mogao odnijeti mnogo žrtava. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije