UVIJEK PREFINE

3 recepta za hladne juhe: S njima nikad nećete pogriješiti

01.09.2020.
u 07:15

Porijeklom iz Andaluzije, ove hladne juhe na bazi povrća poput rajčice i krastavca su popularne diljem svijeta. Zdrave i napravljene od svježeg povrća pravo su osvježenje

1. Gazpacho od krastavaca

Sastojci: 2 velika krastavca, 2 šalice jogurta, 2 žlice maslinovog ulja, limunov sok, prstohvat soli, papar, kopar

Priprema:

  • Očistiti krastavce i narezati na manje komade.
  • Staviti krastavce, jogurt i malo limunovog soka u blender i izmiksati.
  • Izlijte u posudu, dodajte soli, papra i kopar pa stavite u hladnjak.
2. Gazpacho od avokada 

Sastojci: 3 zrela avokada, 1/2 l pilećeg temeljca, 2-3 kapi Worchestera, 1-2 žlice limunova soka, dl kiselog vrhnja, šalica minirajčica; pesto: bosiljak, 1/2 češnja češnjaka, peršin, maslinovo ulje, žličica ribanog parmezana, sol

Priprema:

  • Avokado ogulite, prerežite po pola i izvadite košticu. Nasjeckajte meso pa ga usitnite u električnoj miješalici.
  • Prebacite ga u dublju zdjelu, zalijte pilećim temeljcem, dodajte limunov sok i Worcester umak.
  • Umiješajte kiselo vrhnje i, prema potrebi, sve još izmiksajte.
  • Stavite u hladnjak neka se juha hladi.
  • Za pesto u mužaru ili sjeckalici usitnite bosiljak, češnjak, peršin i parmezan. Postupno dolijevajte po kap, dvije maslinova ulja te začinite solju.
  • Prije posluživanja juhe operite rajčice, prepržite ih po pola i stavite na vrh. U svaku zdjelicu stavite po vrhu i malo pesta, odnosno umaka od bosiljka. 

3. Gazpacho od rajčice

Sastojci: Rajčica, 2 zelene paprike, manji krastavac, luk, 100 g bijeloga kruha, 2 češnja češnjaka, dl vinskog octa, sol, papar, 2 žlice sjeckanoga kopra, 1/2 svežnja peršinova lišća, 6-8 dl mesnog temeljca ili juhe 

Priprema: 

  • Kruh star dan namočite u juhu.
  • Krastavac ogulite, a rajčici uklonite kožicu. Papriku očistite od peteljki i kockica te sve narežite na kockice.
  • Izmiksajte nasjeckano dobivenu juhu ulijte u dublje staklene čaše, začinite svježe mljevenim paprom I solju.
  • Ostavite u hladnjaku da se hladi dva-tri sata.
  • Neposredno prije posluživanja nasjeckajte peršin I kopar koji ste ostavili sa strane.
  • Rub čaše lagano navlažite vodom i obložite začinima.
  • Pospite kockice kruha po vrhu ili sjeckano povrće.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?