Svojoj prehrani dodajte ove napitke koji će vam poboljšati zdravlje i regulirati šećer u krvi.
Kada se radi o liječenju dijabetesa, često se priča o tome što treba jesti, ali ne i o tome što piti. Iako se činiti da izbor treba svesti na vodu, to nije nužno i jedino. Sve je više istraživanja o antioksidansima i tome kako ti korisni spojevi mogu utjecati na zdravlje nekoga s dijabetesom.
Dvije dijetetičarke specijalizirani za dijabetes, Lorena Drago i Erin Palinski-Wade, otkrivaju kako svoje piće pretvoriti u čašu punu oksidanasa, fitonutrijenata koji djeluju na slobodne radikale. Antioksidansi ‘hvataju’ i čiste slobodne radikale i izbacuju ih iz vašeg tijela, smanjujući oksidativni stres.
Kada se oksidativni stres smanji, može se smanjiti upala u cijelom tijelu, što može pomoći u smanjenju budućeg rizika od bolesti i poboljšati inzulinsku rezistenciju. Smanjenje upale također može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, od kojih ljudi koji žive s dijabetesom imaju znatno veći rizik od razvoja, kaže Erin Palinski-Wade, autorica 2 Day Diabetes Diet.
Antioksidansi i ljudsko zdravlje
U prirodi postoje tisuće antioksidansa koji su pokazali pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Bilo da se radi o svježem voću i povrću u kojem uživate sezonski ili grahu koje dodajete u svoju salatu, postoje beskrajne mogućnosti da ove dragulje uvrstite u svoju prehranu.
Polifenoli su prirodni spojevi u biljkama koji ih štite, kaže Lorena Drago, stručnjakinja za obrazovanje o multikulturalnoj prehrani.
Polifenoli čine veliku kategoriju antioksidansa. Neki od najčešćih antioksidansa o kojima se raspravlja kada je riječ o liječenju dijabetesa uključuju karotenoide, flavonoide, fenolne kiseline, stilbene i lignane.
Flavonoidi su posebno povezani s poboljšanom osjetljivošću na inzulin i smanjenom upalom kod ljudi koji žive s dijabetesom tipa 2, kaže Palinski-Wade.
Uz polifenole, vitamin C, vitamin E, beta karoten, selen i mangan drugi su mikronutrijenti koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u upravljanju dijabetesom.
5 najboljih antioksidativnih napitaka za dijabetes
Zeleni čaj bez kofeina
Zeleni čaj bez kofeina prekrasan je dodatak dijabetičkoj dijeti, prema Palinski-Wade i Drago. Zeleni čaj sadrži polifenole, snažne antioksidanse koji su pokazali veliko obećanje u smanjenju oksidativnog stresa. Prema nedavnim istraživanjima, spojevi u zelenom čaju koji se zovu katehini i teanin pokazuju antioksidativne učinke koji pomažu u smanjenju upale, štite zdravlje mozga i poboljšavaju toleranciju glukoze i poboljšavaju funkciju inzulina.
100 % sok od nara
Istraživanja podupiru uključivanje soka od nara kao moćne tvari kada je u pitanju upravljanje dijabetesom. Znanstvenici primjećuju da voće sadrži razne polifenole, uključujući antocijane, flavonoide i fenolne spojeve, koji svi igraju ulogu u smanjenju upale, poboljšanju kontrole glukoze i inzulinskog odgovora, te u konačnici pomažu u boljem upravljanju dijabetesom.
100 % sok od nara može poboljšati osjetljivost na inzulin, olakšavajući regulaciju razine šećera u krvi zbog visokog sadržaja polifenola, kaže Palinski-Wade.
100 % sok od suhih šljiva
Suhe šljive nisu dobre samo za probavu, već sadrže i antioksidanse koji ublažavaju upalu, poput polifenola. Osim toga, 100 % sok od suhih šljiva prirodni je izvor dijetalnih vlakana.
Sadržaj vlakana može podržati regulaciju apetita, zdravlje crijeva i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, neke studije sugeriraju da spojevi pronađeni u suhim šljivama, poput fenolne kiseline i antioksidansa, mogu pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, kaže Palinski-Wade.
Porcija od cca 120 ml 100 % soka od suhih šljiva sadrži otprilike 2 grama vlakana, 20 grama ugljikohidrata i 5 esencijalnih vitamina i minerala, uključujući kalij. Ovo je možda razlog zašto istraživanja pokazuju da suhe šljive mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i zaštiti od srčanih bolesti. To je nevjerojatno važno, budući da ljudi s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja srčanih bolesti.
Međutim, budući da je sok od suhih šljiva bogat ugljikohidratima, važno ga je upariti s izvorom proteina i zdravih masti kada ga uključite u svoju prehranu.
Crveno vino
Drago kaže da se čaša vina (150 ml) može uklopiti u dijetu za dijabetes. Vino je koncentrirani izvor resveratrola, polifenola koji se nalazi u koži grožđa, kao i u kikirikiju i bobičastom voću. Istraživanja sugeriraju da resveratrol može imati antioksidativna i protuupalna svojstva te štiti beta stanice koje proizvode i otpuštaju inzulin, među ostalim prednostima.
Međutim, dok druga istraživanja pokazuju da bi se umjerena konzumacija vina mogla uklopiti u dijetu za dijabetes, a također može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i kolesterola, pijenje vina nije imalo koristi za glukozu.
Smoothie
Smoothieji su sjajno sredstvo za upakirati razne antioksidanse u jednom obroku, od zelenog lisnatog povrća (špinat, kelj) do sjemenki, zobi i bobičastog voća. Smoothie od manga i špinata izvrstan je za početak.
Smoothieji mogu sadržavati puno šećera, pa je važno u mješavinu unijeti i proteine i masti kako bi se ublažio porast šećera u krvi. Razmislite o tome da u blender dodate porciju smrznutog bobičastog voća, šaku zelenila za antioksidanse i vlakna, mjericu proteinskog praha ili šalicu nemasnog grčkog jogurta i žlicu maslaca od kikirikija.