gužve na granicama tijekom ljetnih mjeseci redovite

Alternativni granični prijelazi s Hrvatskom nisu otvoreni jer u BiH nema kvoruma za ovu odluku

granični prijelaz
15.07.2024.
u 08:58

Redovito se prije gužvi na granicama tijekom ljetnih mjeseci sastane Mješovito povjerenstvo za praćenje provođenja ugovora između BiH i RH o graničnim prijelazima

Na graničnim prijelazima na sjeveru u Gradiški i jugu u Doljanima i Bijači tijekom protekloga dana povremeno su se stvarale veće gužve pri prelasku granice, piše Večernji list BiH.

Posljednjih nekoliko tjedana preko graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i prema Crnoj Gori drastično je povećan promet, što često zna dovesti do višesatnih čekanja i nervoze kod putnika, a dodatan problem predstavlja činjenica da još uvijek nije formalno donesena odluka o korištenju graničnih prijelaza koji se inače u ostatku godine uglavnom koriste za pogranične stanovnike. Posebice je velika gužva tijekom vikenda, kada veliki broj stanovnika dolazi na Jadran, a problem će postati još izraženiji u predstojećim danima i tjednima. U Graničnoj policiji BiH objasnili su kako se donosi odluka o privremenoj promjeni kategorije graničnih prijelaza.

Nema kvoruma

- Granična policija BiH prilikom prekategorizacije pograničnih graničnih prijelaza primjenjuje odredbe sporazuma sa susjednim zemljama i odredbe odluka Mješovitog povjerenstva za praćenje provođenja ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima. O razdoblju zasjedanja i donošenja odluka kojima se odobrava privremeni međunarodni promet putnika preko graničnih prijelaza za pogranični promet odlučuje i donosi ih Mješovito povjerenstvo - priopćili su iz Granične policije BiH. U petak se nije mogao dobiti odgovor zašto nisu privremeno prekategorizirani granični prijelazi za malogranični promet iz nekoliko državnih institucija, ali se neslužbeno doznaje kako se nije moglo sastati Mješovito povjerenstvo za praćenje provođenja ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Razlog za to je, prema Večernjakovim informacijama, političke naravi i prijepori koji postoje unutar državnih struktura vlasti pa nedostaju određeni članovi ovoga povjerenstva iz BiH. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrdili su kako je problem s bosanskohercegovačke strane. Objasnili su kako je donošenje odluka za privremenu prekategorizaciju pojedinih graničnih prijelaza za pogranični promet u nadležnosti Mješovitog povjerenstva za praćenje ugovora između Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima. To se povjerenstvo trebalo sastati i donijeti potrebne odluke još početkom lipnja, no ni sredinom srpnja nema sastanka, ali ni odluke koja bi olakšala život putnicima, ali i brojnim prijevoznicima koji također satima čekaju na procedure i prelazak granice.

- Hrvatska strana je pripremila odluke, ali zbog problema oko kvoruma na bh. strani sjednica ipak nije održana. Čim se imenuju novi članovi s bosanskohercegovačke strane, održat će se sjednica i donijeti ranije pripremljene odluke u cilju rasterećenja graničnih prijelaza - naveli su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Svake godine ovo Mješovito povjerenstvo donosi odluke o privremenoj prekategorizaciji desetak malograničnih prijelaza koji se inače koriste za prelazak granice stanovnika koji žive uz granicu dviju država. A radi se o stanovnicima koji žive pet kilometara od jedne i druge granice te imaju svakodnevne poslove i obveze. Nerijetko i imovinu u dvjema državama.

Odluka na tri mjeseca

Ti se granični prijelazi obično tijekom tri frekventna ljetna mjeseca prekategoriziraju za međudržavni prijelaz pa ga onda mogu koristiti svi putnici, a ne samo oni građani koji imaju pogranične propusnice koje, uz osobne dokumente, koriste za prelazak granice. Ljudima uz granicu se ništa ne mijenja, ali jest ostalim putnicima. Tako se rasterete drugi granični prijelazi koji su danima zatrpani građanima, ponajprije turistima, te se time, kada oni dugo čekaju na prelazak granice, šalje ružna poruka.

Prijašnjih godina više graničnih prijelaza, počevši od onih na jugu zemlje, ali i zapadu te sjeveru prema Hrvatskoj, imalo je drukčiji tretman prema putnicima. U pitanju su prijelazi Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig i Hadžin Potok – Bogovolja. Za putnike su se tijekom cijeloga dana prethodnih godina otvarali granični prijelazi Vinica - Aržano Pazar, Subašići - Dvorine, Tržačka Raštela - Kordunski Ljeskovac, Zagrad - Pašin Potok, Kaldrma - Lička Kaldrma i Prolog – Podprolog.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?