Udruga "Tajna prirode" iz Čapljine sve brojnijim turistima otkiva tajne krajolike

Amerikanci poranili, istraživali Trebižat još u travnju, a nove staze dovode i nove goste

12.07.2024.
u 07:00

Udruga "Tajna prirode" već godinama promovira Čapljinu i Hercegovinu kroz kanu-safari na rijeci Trebižat. Specifična je to skupina mlađih osoba koje se bave poslom koji istinski vole, piše Večernji list BiH.

Jedna od osnovnih djelatnosti udruge je spust kanuima niz rijeku Trebižat. Stanko Zlopaša, njezin predsjednik, govoreći o specifičnostima tekuće sezone kaže kako je ona ove godine počela 15. travnja.

Sezona zasad dobra

- Iznenadili su nas gosti iz Amerike, koji su čak došli i prenoćiti u Čapljini, tako da postajemo turistička destinacija, što je izvrsno. Zasad se sezona razvija dosta dobro, čak bi se mogla usporediti s godinama prije korone, kada je u predsezoni bio pojačan broj stranih gostiju - kaže Zlopaša te naglašava kako rani početak sezone ipak nije ovogodišnji specifikum.

- U načelu, gotovo svake godine imamo nekoliko ekipa spustaša - hrabrijih osoba koje biraju predsezonu, tako da je travanj, u pravilu, posjećen, s tim da smo imali iznenađujući broj spustova i zainteresiranih tijekom svibnja i lipnja pa kada se zbroji dosadašnji učinak, osjeti se pomak u odnosu na prošle sezone. Vrijeme u ovom poslu ima veliku ulogu. Sjećam se kako sam lani 1. srpnja na posao došao u košulji dugih rukava, stvarno je bilo hladno, vodostaj je bio enormno visok, što je igralo bitnu ulogu. Od vremenskih uvjeta možemo se nekako zaštititi i organizirati izlet, ali od visokog vodostaja, kada je baš rizično, u tom slučaju ne radimo - kaže Zlopaša.

Hoće li možda ova sezona u vašem pozivu biti i rekordna?

- Zasad je stvarno dobro, nadamo se da će se nastaviti u ovom trendu. Bolje je nego lani, jasno, zbog povoljnijih vremenskih uvjeta - kaže Zlopaša dodajući kako se teško odlučuju na povećanje cijena usluga.

- Iako je trend da cijene rastu, mi nastojimo zadržati cjenik. Formirali smo cijene koje su već treću-četvrtu godinu zaredom iste. Ako dolazi do poskupljenja, nastojimo da to bude opravdano, povećati kvalitetu i sadržaje, ali za izlete koji već dugo funkcioniraju cijene su iste. Koje sadržaje trenutačno nudite?

- Dugo smo nudili 8 i 12 kilometara spusta koji postoje na Trebižatu kao rute još od 70-ih godina prošlog stoljeća, ali u godinama za vrijeme korone, kada smo imali malo više slobodnog vremena, uspostavili smo višednevnu plovidbu Trebižatom, potom izlete koji podrazumijevaju plovidbu Trebižatom, Neretvom i Krupom, pa čak i jezerima Hutova blata. Tu je i nešto "suhih" izleta, tako da sada imamo više od 80 kilometara različitih izleta. Velik je to zalogaj, ali to što Čapljina ima jedinstveno je i time se trebamo ponositi i to prezentirati kao turističku ponudu.

Stižu li se u sezoni "pokriti" svi ti sadržaji?

- Iskreno, za nas je to priličan izazov, Čapljina je mala sredina, a samo zanimanje turističkog vodiča specifično je zato što je vodič svojevrsni ambasador svoje zemlje, svoga kraja. Znači, mora znati dosta, biti aktivan i s gostima i bez gostiju. Problematično je naći dovoljan broj kvalitetnih osoba koje su voljne to raditi. Ima nas pet-šest standardnih, uz suradnju s ostalima, od obitelji pa do prijatelja, nekada svi radimo. Snalazimo se dosta dobro.

Kazali ste da posao zasad dobro ide, jeste li vi zadovoljni?

- Želim naglasiti da mi, kao udruga, nismo opterećeni dobiti, ne bismo ni smjeli biti, radimo posao koji volimo. U biti, sav taj porast je nusproizvod, jednostavno, posljedica zalaganja i višegodišnjeg truda koji su ljudi prepoznali - podcrtava Zlopaša pa, uz aktivizam, naglašava i druge slične angažmane udruge.

Redovito čišćenje korita rijeke

- Među ostalim, tu je i prijavljivanje za međunarodne fondove zahvaljujući kojima smo i uspjeli uspostaviti dosta novih izleta jer sva nova oprema koja omogućuje izlete jako je skupa. Posljednji projekt koji smo radili bio je s Biciklističkim klubom Ljubuški. Uz to, radimo i aktivnosti koje financirano svojim sredstvima, a najvažnijim smatram redovito čišćenje korita rijeke Trebižat. Tri puta smo to radili samo ove godine…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?