Objavila na X profilu

Benjamina Karić protiv izraelskog prijama u Sarajevu u povodu napada Hamasa

02.10.2024.
u 20:56

U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo, napisala je sarajevska gradonačelnica

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić osporila je gostoprimstvo izraelskoj veleposlanici Galit Peleg koja je već uputila pozivnice za prijam u hotelu Europa 15. listopada. Peleg je organizirala prijam kao spomen Hamasova napada na Izrael 7. listopada prošle godine, na što je oštro reagirala Karić uključujuči se u kampanju protiv toga događaja. Očitovala se na svome X profilu, a rat u Gazi nazvala je genocidom.  

- Iz medija sam saznala da Veleposlanstvo Izraela u našem Sarajevu namjerava organizirati izložbu i prijam u povodu 7. listopada i terorističkog akta Hamasa.  Osjećam obvezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignorira genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi.

- Izrael je, nakon napada, odgovorio ubijanjem više od 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milijuni ljudi raseljeni. Ubijanje nedužnih civila, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutačno događaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama. U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo. Umjesto toga mnogo je potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira - napisala je Karić.  Pozvala je vlasnike hotela Europa da 'preispitaju svoju odluku' što su planirali ugostiti izraelsku veleposlanicu u Sarajevu. 

Tijekom protekle noći u središtu Sarajeva održana je proslava iranskoga napada na Izrael, a na jednome od prosvjeda potpore Palestini sudjelovala je i gradonačelnica Benjamina Karić osuđujući vojne operacije Izraela u Gazi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije