DONOSIMO DETALJE

Bh. građane očekuju velike promjene

23.10.2024.
u 10:04

Fotografiranje i davanje otisaka na granici ići će u fazama, u suprotnom, očekuju nas kolone, zastoji i kašnjenja

Unatoč odgodi od nekoliko mjeseci, neizbježno je da građane BiH vrlo skoro očekuje velika promjena na granici prema Europskoj uniji, a koja se odnosi na ustupanje biometrijskih podataka, čime će Europska unija ojačati svoju borbu protiv ilegalnih migracija i krađe identiteta. Sustav ulaska/izlaska (eng.: entry/exit - EES), koji je trebao zaživjeti početkom studenoga, ipak je odgođen, odnosno primijenit će se, očito je, fazni pristup kako bi se tako velika promjena uvela što bezbolnije, a kada govorimo o BiH, jedna od rijetkih institucija koja konstantno upućuje na potrebu pripreme za EES, ali i sustav ETIAS, koji je posebna priča, je Vanjskotrgovinska komora BiH, čiji je predsjednik dr. sc. Vjekoslav Vuković nedavno za Večernji list upozorio na moguće gužve i zastoje.

Naći rješenje

Kaže kako samo treba uzeti u obzir činjenicu da bi, primjerice, proces uzimanja biometrijskih podatak mogao trajati 60 sekundi po osobi, no kada se navedeno vrijeme primijeni na jedan prosječno popunjen autobus, jasno je što to znači u pogledu zastoja i kašnjenja, a što bi se posebno moglo odraziti na robni promet, odnosno onaj kamionski. U smislu rješenja BiH su potrebni dodatni granični prijelazi opremljeni svim fitosanitarnim službama kako bi se smanjio pritisak, no jasno je da se Hrvatska i BiH ne mogu o navedenoj temi dogovarati same, odnosno za rješenje je potrebno dopuštenje Bruxellesa. Glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig za Večernji list potvrdio je kako je stanje s uvođenjem EES-a bilo razmatrano na Vijeću EU-a za unutarnje poslove 10. listopada. Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson navela je da uvođenje EES-a do 10. studenoga, kako je ranije bilo planirano, neće biti moguće. Naime, Europska komisija nije dobila sve potrebne izjave o spremnosti nadležnih za korištenje sustava, što je zakonski uvjet za početak rada EES-a.

Vijeće za unutarnje poslove smatra, naglasili su, da je fazni pristup najbolji put za ostvarenje brzog napretka u uvođenju EES-a. Komisija je zatražila od Agencije Europske unije za operativno upravljanje velikim informatičkim sustavima u oblasti slobode, sigurnosti i pravde eu-LISA da sagleda daljnje korake, uzimajući u obzir i pravne i operativne mogućnosti. Komisija će nastaviti pružati punu podršku kako bi osigurala uvođenje sustava što je prije moguće. A sada malo o tehničkim podacima. Sustav EES je automatizirani informatički sustav za registraciju državljana država koje nisu članice EU-a, prilikom putovanja radi kraćeg boravka, svaki put kada prijeđu vanjske granice bilo koje od 29 europskih država, koristeći sustav. Za potrebe EES-a “državljanin koji nije iz EU-a” znači putnik koji nema državljanstvo ni jedne države Europske unije ni državljanstvo Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. - “Kratki boravak” znači boravak do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, a računa se kao jedno razdoblje za sve europske države koje koriste EES - objasnio je Koenig. U smislu prednosti primjene EES će modernizirati upravljanje vanjskom granicom EU-a i postupno će poboljšati iskustvo za putnike. Pritom ističe i kako je učinkovitije upravljanje granicama u interesu EU-a i njegovih partnera na zapadnom Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, a sigurnost će biti pojačana zahvaljujući poboljšanim graničnim provjerama, korištenju elektroničkih evidencija i biometrijskih podataka. Osim toga, prikupljanjem biometrijskih podataka jača se borba protiv krađe identiteta.

Što donosi ETIAS

Osim EES-a, iduća bi godina mogla donijeti i početak primjene sustava ETIAS, a koji donosi još veće promjene jer će prije puta trebati podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS mrežne stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Prijavitelji mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije