Rana jesen idealna je za pripremu domaće zimnice od svježeg voća i povrća, bilo da plodove kiselimo, kuhamo, pečemo ili pasiramo

Bh. građani sve teže preživljavaju, zbog visokih cijena voća i povrća brojni odustaju od pripreme zimnice

14.10.2023.
u 14:07

Rana jesen idealna je za pripremu domaće zimnice od svježeg voća i povrća, bilo da plodove kiselimo, kuhamo, pečemo ili pasiramo. No, s obzirom na to da su cijene povrća narasle, brojni građani pitaju se je li to više uopće isplativo.

Priprema
Iako je do prije nekoliko godina priprema zimnice bila tri puta jeftinija od gotovih proizvoda, zbog velikog povećanja cijenа povrća, ove godine situacija više nije takva. Domaćice kažu da je pravljenje zimnice isplativo, ali samo u slučaju da imate svoje povrće. - Dok nabaviš ocat, sol, šećer... i staklenka je skupa. Ona je tri marke s poklopcem i ima tu troškova velikih - kazala je za BHRT domaćica Ljiljana Lazić. Ipak, zimnica je jedna od stvari za koju neki ne gledaju računicu. Priprema zimnice je tradicija koja se čuva i njeguje, kažu vrijedne semberske domaćice. - Ni za što se ne može mijenjati domaće, mi smo u našoj udruzi pravili ajvar, prodali smo ne znam koliko i svi dođu i kažu - ovo se ne može opisati koliko je okus dobar - objašnjava za navedeni medij Ramiza Bogaljević iz Udruge žena Žena, Janja. Oni koji pak planiraju kupovati zimnicu morat će biti spremni izdvojiti više novca. Kako je nedavno za Nezavisne prokomentirala Banjolučanka koja živi u stanu te nema prostora za vlastiti uzgoj voća i povrća, za zimnicu treba izdvojiti 110 KM. No, taj iznos dovoljan je da kupi samo po jednu veliku staklenku svake vrste što je, naravno, premalo za cijelu zimu te je potrebno kupiti veći broj ovakvih staklenki. - Obilazeći nekoliko trgovina i gledajući cijene, vidjela sam da cijena žute paprike varira od količine i proizvođača pa se tako mala staklenka ove zimnice može naći za 4,30 KM, a velika za 11 KM, dok mala staklenka paprika gamba košta tri KM, a velika punjena kupusom osam KM - objasnila je ona. Prema njezinim riječima, za malu staklenku crvene paprike potrebno je izdvojiti od 3,50 do 4,30 KM, dok velika stoji oko 11 maraka. Ljute papričice, objašnjava, nisu skupe te se mogu kupiti po cijeni od 3,40 do oko 5 KM, a taj iznos je dovoljan za kupnju male staklenke. - Mala staklenka cikle je 2,40 KM, 2,80 KM, 3 KM, 3,40 KM ili 3,80 KM, a na cijenu utječe koliko točno grama nosi jedna staklenka i tko je proizvođač, tako možete naći onu od 280 grama po cijeni od tri KM, a staklenku od 350 grama po cijeni od 2,40 KM - objasnila je za Nezavisne Banjolučanka te dodala da se velika staklenka ove zimnice može kupiti za 9 i 10 KM.

Za veliku staklenku ajvara potrebno je izdvojiti i do 18 maraka, dok mala stoji od 5 do 13 maraka, što ovisi o proizvođaču. - Što se tiče kompota, cijene se kreću od 3,40 pa do 8,49 KM, dok cijena džema varira od 3,20 do 7,50 KM - kazala je Banjolučanka za Nezavisne.

Velika staklenka šarene salate od 2500 ml može se naći po cijenama od 8,80 KM, 9,50 KM i 10 KM, a još veća od 4250 ml košta i do 14,50 KM, dok je za malu staklenku potrebno izdvojiti od 3 do 3,80 KM. Mala staklenka krastavaca košta od 3 do 5 KM, a velika od 10,50 do 12,50 KM.

Skuplji i kupus
I ljubiteljima sarme i drugih delikatesa koje se prave od kupusa trebat će nešto više novca za ovo povrće u odnosu na lani, jer je nevrijeme u pojedinim dijelovima RS-a smanjilo prinose.

Predsjednik Udruge povrtlara RS Darko Ilić Glasu Srpske je rekao kako je kvaliteta ovogodišnjeg kupusa solidna, ali je potražnja jako slaba. Dodao je da vreća polubijelog kupusa, zvanog glumac, u kojoj bude od 12 do 14 kilograma ide do 7 maraka. Na tržištu je trenutačno, kako kaže, najskuplji varaždinac koji ide do 15 KM, ali pretežito je vreća od 10 do 12 kilograma 10 maraka.

U Udruzi građana ToPeer iz Doboja za isti medij su kazali kako su s kupcima razgovarali o visokim cijenama kupusa i paprika te dodaju da građani zaista teško podnose konstantna poskupljenja.

– Činjenica je da većina građana, nažalost, nema dovoljno novca da pravi zimnicu kao prije i nadamo se da će ova akcija "Društveno odgovorni" uroditi plodom. U tom slučaju bi se cijene poljoprivrednih proizvoda malo snizile i to bi bila jedina šansa da građani imaju mogućnost spremiti zimnicu – kazali su u ovoj udruzi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?