Zbog blokade iz RS-a upitan novac iz EU

BiH izgubila 70 milijuna eura, vlasti nisu uspjele dogovoriti tri mjere. Novac ide susjedima

17.07.2024.
u 16:59

"Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu tranšu pred-financiranja koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam posto (70 milijuna eura, op.a.), te će propustiti značajnu priliku za ranu financijsku podršku"

Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu od milijardu eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan, kojeg je usvojila Evropska unija, potvrđeno je iz Izaslanstva EU u BiH za Klix.ba.

"Nadležne vlasti BiH su dostavile Europskoj komisiji nacrt potpuno razrađenog Reformskog programa, koji je neophodna osnova za sudjelovanje u Planu rasta za Zapadni Balkan. Europska komisija je pripremila svoju procjenu nacrta Reformskog programa BiH i komunicirala svoje komentare vlastima BiH, tražeći da se implementiraju određene izmjene. Međutim, 16. srpnja, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da zbog nedostatka političkog konsenzusa nisu u mogućnosti da usaglase finalni tekst", rečeno je iz Izaslanstva EU u BiH. Dalje ističu da je zbog toga prvobitno bila ugrožena, a sada i gotovo pa konačno izgubljena značajna količina novca predviđena za BiH.

"Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu tranšu pred-financiranja koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam posto (70 milijuna eura, op.a.), te će propustiti značajnu priliku za ranu financijsku podršku", stoji u odgovoru.

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere koje nisu prihvatale vlasti u Republici Srpskoj. Radi se o uspostavljanju jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanje odluka ovog suda.

Navodi se kako će 70 milijuna eura namijenjenih za BiH biti podijeljeno među drugim državama Zapadnog Balkana koje su svoj Plan reformi poslali, a riječ je o Srbiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije