Nužno je istaknuti važnost čistijeg prometa, odnosno energetske učinkovitosti u njemu

BiH na dnu europske liste, ima samo 0,01 posto električnih vozila

električna vozila
AFP
24.08.2024.
u 08:15

Istraživanje temeljeno na podacima Eurostata iz 2022. pokazalo je da su BiH i S. Makedonija europske zemlje s najmanjom upotrebom električnih vozila. BiH je na dnu liste sa samo 0,01% električnih vozila

Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega 71,3% generira cestovni promet. Sukladno EU ciljevima smanjenja emisije stakleničkih plinova te sve većem zagađenju zraka, nužno je istaknuti važnost čistijeg prometa, odnosno energetske učinkovitosti u prometu i poticati projekte povećanja energetske učinkovitosti prometnih sustava te korištenje učinkovitijih vozila (koja u većoj mjeri koriste obnovljive izvore energije, imaju smanjene emisije CO2), odnosno električnih vozila.

Subvencije u FBiH

Vlada FBiH je 1. kolovoza na prijedlog Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije donijela odluke o usvajanju dvaju programa utroška sredstava tekućih transfera i drugih tekućih rashoda iz federalnog proračuna za 2024. namijenjenih ovom ministarstvu za subvencioniranje kupnje električnih automobila u iznosu od milijun KM. U skladu s programima, 500.000 KM namijenjeno je privatnim poduzećima i poduzetnicima za poticaje pri kupnji električnih automobila te isti iznos i za subvencije pojedincima (fizičkim osobama). Visina iznosa koji se dodjeljuje kao poticaj privatnim poduzećima i poduzetnicima, kao i pojedincima, je 10.000 KM za električna vozila te 7000 KM za hibridna električna "plug-in" vozila. Sredstva privatnim poduzećima i poduzetnicima moći će se dodijeliti za kupnju najviše dvaju, a pojedincima jednog vozila. Obrazloženo je da je cilj subvencija neposredno poticanje kupnje i upotrebe električnih vozila u okviru provođenja mjera za poboljšanje kvalitete zraka i unaprjeđenja kvalitete životne sredine. Namjena ovih dvaju programa je dodjela subvencija za kupnju novih automobila registriranih u FBiH od 1. 1. do 30. 11. 2024. godine koji imaju isključivo električni pogon i automobila koje, uz motor s unutarnjim izgaranjem, pokreće i električni pogon ("plug-in" hibridni automobili).

Smanjenje carina

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH uvezeno je 106 električnih vozila, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za oko 15 posto, kada je uvezeno 125 takvih vozila. U isto je vrijeme zabilježeni veliki rast uvoza hibridnih vozila, za više od 70%. Istraživanje temeljeno na podacima Eurostata iz 2022. pokazalo je da su BiH i S. Makedonija europske zemlje s najmanjom upotrebom električnih vozila. BiH je na dnu liste sa samo 0,01% električnih vozila. Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja godine, čime je praktički produljeno razdoblje trajanja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH. Donošenjem odluke do kraja 2024. ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 na 5% za uvoz hibridnih automobila. Prema podacima UNO-a BiH, vrijednost električnih vozila uvezenih u prvih pola godine u BiH iznosila je gotovo pet milijuna KM. S druge strane, u BiH se bilježi rast uvoza hibridnih vozila kojih je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno 897, od čega 556 novih, a 341 rabljeni automobil, što predstavlja rast za oko 71%. Ukupna vrijednost uvezenih hibrida u ovoj godini iznosila je gotovo 50 milijuna maraka, bez plaćenih davanja. Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno 525 hibridnih vozila ukupne vrijednosti 26,605.372 KM, bez davanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije