Javni dug

BiH najmanje zadužena država u regiji, Srbija zadužena 6 puta više

11.07.2024.
u 12:32

Javni dug u Srbiji na kraju ožujka iznosio je 36,34 milijarde eura, odnosno 47,7 posto bruto domaćeg proizvoda

Javni dug Bosne i Hercegovine ove godine je osjetno porastao, ali je najmanje zadužena država u regiji.

Prema izvješću za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove, 2024., godine, javni dug Bosne i Hercegovine iznosi 6,5 milijardi eura te čini 25,5 posto bruto domaćeg proizvoda, prenosi Forbes.

Na Federaciju Bosne i Hercegovine otpada 3,3 milijarde eura, dok na Republiku Srpsku otpada 3,2 milijarde eura. Dug Distrikta Brčko BiH iznosi zanemarivih 20-ak milijuna eura.

Javni dug u Srbiji, prema podacima Ministarstva financija ove zemlje, na kraju ožujka iznosio je 36,34 milijarde eura, odnosno 47,7 posto bruto domaćeg proizvoda. Srbija je zadužena čak šest puta više od Bosne i Hercegovine.

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazali su da je javni dug ove zemlje na kraju ožujka iznosio 49,5 milijardi eura, što je 1,1 milijardu više nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, zbog snažnog ekonomskog rasta udio duga u bruto domaćem proizvodu pao je na 63,3 posto.

U kvartalnom izvješću Ministarstva financija Crne Gore objavljeno je da javni dug ove zemlje iznosi 4,67 milijardi eura, što čini 55,36 posto bruto domaćeg proizvoda.

Javni dug Sjeverne Makedonije iznosio je ukupno 8,7 mlrd. na kraju prvog tromjesečja, što je ekvivalentno 58,6 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije na kraju prvog tromjesečja javni dug iznosio 45,4 milijardi eura ili 70,7 posto bruto domaćeg proizvoda.

Komentara 1

PP
ppp
15:56 11.07.2024.

Jeli to znači da se politika treba još zadužit i stavit u svoje džepe? Svejedno ne rade ništa i zašto je "dobro" biti zadužen a loše biti " ne zadužen"? Kakve su vam to senzacije? Čemu?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?