Dolaskom snijega stići će i prvi skijaši

Blidinje spremno za novu zimsku sezonu, uskoro i novi sadržaji

25.11.2022.
u 12:59

Turističko-zdravstvena oaza Park prirode Blidinje iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, posebno u zimskim mjesecima kada počne skijaška sezona. Zbog svoga položaja i jezera atraktivan je i u ljetnim mjesecima.

Via Dinarica

Pripreme za zimsku sezonu privode se kraju, a u planu su novi sadržaji kako bi ovaj park bio što posjećeniji i tijekom ostatka godine, a ne samo u njezinim najhladnijim mjesecima, javlja BHRT.

Smještajni kapaciteti, kao i ski-lift, spremni su za novu zimsku sezonu. Dolaskom snijega očekuju se i prvi skijaši.

Skijalište Risovac raspolaže s nekoliko staza uz žičaru četverosjed i malu žičaru za skijaše početnike. Izgradnjom upravne zgrade Parka prirode koja je nedavno otvorena stekli su se uvjeti za proširenje smještajnih kapaciteta, a sam objekt zamišljen je kao znanstveno-istraživačko i okolinsko-edukacijski centar.

- Imamo 14 soba, 35 kreveta i ono što obilježava i što će obilježiti ovu zgradu jest dvorana za seminare, odnosno dvorana za planinare Via Dinarice, koji idu od Slovenije do Albanije, da tu mogu oprati svoje rublje, ostaviti hranu u hladnjak, odspavati, dobiti kavu - kaže za BHRT Zdravko Kutle, direktor Parka prirode Blidinje.

Park prirode Blidinje administrativno pripada općinama Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te Gradu Mostaru. Općini Posušje pripada Masna luka i tamošnja crkva sv. Ilije te samostan na koje su posebno ponosni i koji privlače sve više vjernika koji žele duhovnu obnovu u samoći i miru.

- Htjeli smo da ta kuća bude otvorena i za druge, tako da se to i događa posljednjih godina. Kuća je napravljena 2015. godine. Od tada dolaze ljudi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih mjesta na svoje duhovne obnove kako bi tu proveli dva-tri dana u molitvi - ističe Josip Vlašić, kapelan Polja i voditelj Franjevačke kuće molitve Masna luka.

Načelnik općine Posušje Ante Begić kaže kako je sve još u "povojima" i još nedovoljno iskorišteno.

- Na prostoru naše općine još nismo uspostavili turističku zajednicu, idemo s njezinim osnivanjem u sljedećoj godini, a u ovoj godini možda predvidjeti neka sredstva za tu namjenu - dodaje načelnik Begić za BHRT.

Nacionalni park

Osim zimskog turizma, mogućnosti Parka prirode Blidinje brojne su i za razvoj ljetnog, rekreativnog, vjerskog i zdravstvenog turizma. U tim smjerovima žele ići u budućem razvoju, kažu u upravi PP-a.

Inicijativu da se Park prirode Blidinje proglasi nacionalnim parkom nekoliko lokalnih zajednica nije dobro prihvatilo. Kada bi se ta inicijativa usvojila, ovo područje i njegova bogatstva trebali bi biti trajno zaštićeni. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?